15 MAI – ZIUA BUJORULUI ROMÂNESC
Astăzi sărbătorim Ziua Bujorului Românesc pentru prima oară având oficial bujorul drept Floare Națională a României. Bujorii au înflorit în rezervaţiile naturale de peste tot din țară.
În ciuda vremii mai reci, florile s-au deschis și au îmbrăcat în roşu câmpuri întregi.
Bujorii de stepă din Zau de Câmpie
Pe dealurile din Zau, în judeţul Mureş, vin mulți oameni să admire bujorii de stepă. Rezervația din Zau se întinde pe 3 hectare şi jumătate și din anii 70 atrage tot mai mulți oameni. Mai multe poteci au fost amenajate de-a lungul timpului pentru ca turiștii să poată vedea florile de aproape.
„Față de parcela de jos care este cea mai vizitabilă, anul acesta, pentru prima dată, am reușit să facem și o potecă în rezervația de sus care are 2,5 hectare și avem o potecă nouă de 500m care înconjură rezervația”, a spus Ciprian Cenan, custodele rezervației de bujori, potrivit Știrile TVR. Dacă vremea va fi favorabilă, bujorii de Stepă din Zau de Câmpie vor mai putea fi admirați până la sfârşitul acestei luni.
Bujorii sălbatici de la Plenița
Rezervația naturală de bujori sălbatici de la Plenița se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de hectare și se află la 60 de kilometri de Craiova.
În octombrie anul trecut, bujorul a fost declarat prin lege floare naţională. Floarea e tot mai prezentă în buchete şi aranjamente, chiar dacă momentan vine mai mult din import.
Foarte multe țări din lume au una sau mai multe flori naționale: Japonia are crizantema și floarea de cireș, Olanda, Turcia și Ungaria au laleaua, iar Franţa are floarea de Iris. Statele Unite se mândresc oficial cu trandafirul.