Astăzi, 24 ianuarie 2023, sărbătorim 164 de ani de la Unirea Principatelor Române.
Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost unul dintre oamenii care au marcat istoria modernă a României. Pe 24 ianuarie 1859, el a fost ales domn al Principatelor Române, realizând astfel Mica Unire.
Unirea Principatelor (Mica Unire) a avut loc la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate – la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.
Îndeplinirea idealurilor românești a fost posibilă datorită Revoluției poșoptiste, obiectivul românilor de la sud și est de Carpați a fost atins în timpul domniei lu Cuza, iar odată cu aceasta, țara noastră a cunoscut cel mai rapid proces de reformare a instituțiilor publice.
Colonelul Alexandru Ioan Cuza, domn al Principatelor Unite, a avut un rol major în implementarea reformelor de stat din sistemul politic, sistemul sanitar, instituția Poștei, armata, Biserica, învățământul, justiția, fiscalitatea, serviciul vamal.
De asemenea, în timpul domniei lui Cuza au fost înființate primele două universități românești: la Iaşi, în 1860 şi la București, în 1864.
Ce nu știai despre Mica Unire
- Mica Unire s-a realizat când Adunarea Electivă a Țării Românești s-a pronunțat pentru alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza, realizând astfel unirea Țării Românești cu Moldova.
- Unirea Principatelor Române nu trebuie confundată cu Marea Unire, care a avut loc în 1918. Primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român a fost făcut la 24 ianuarie 1859, dar Marea Unire a avut loc în 1918 la Alba Iulia.
- În 1859, Conferinţa puterilor garante de la Paris (26 martie-25 august 1859) a recunoscut dubla alegere a lui Cuza ca domn al celor două Principate.
Moș Ion Roată, omul din spatele Unirii Principatelor Române
Unul dintre cele mai reprezentative personaje din istoria Unirii Principatelor Române este Ion Roată, ţăran fruntaş din comuna Cîmpuri (județul Vrancea), care alături de Alexandru Ioan Cuza, a avut un rol hotărâtor în înfăptuirea Micii Uniri, potrivit Adevărul.
El a făcut parte ca deputat din divanurile ad-hoc care aveau să se pronunţe asupra Unirii Moldovei cu Muntenia.
Despre Ion Roată a scris însuşi povestitorul Ion Creangă, după şedinţele din 1857, din divanul Moldovei.
„Între ţăranii fruntaşi care au luat parte, împreună cu boierii, cu episcopii şi cu mitropolitul ţării la Divanul ad – hoc din Moldova, în 1857, era şi moş Ion Roată, om cinstit şi cuviincios, cum sunt mai toţi ţăranii români de pretutindeni.
Numai atâta, că moş Ion Roată, după câte văzuse şi după câte păţise el în viaţa sa, nu prea punea temeiu pe vorbele boiereşti şi avea gâdilici la limbă, adică spunea omului verde în ochi, fie cine-a fi, când îl scormolea ceva la inimă. Aşa e ţăranul: nu prea ştie multe. Şi moş Ion Roată, fiind ţăran, cum v-am spus, deşi se-nvrednicise a fi acum printre boieri, nu avea ascunzători în sufletul său”, îl descrie Ion Creangă pe Ion Roată.
- Moș Ion Roată s-a întâlnit pe 5 februarie 1859 la Focşani cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
- Într-o duminică de septembrie a anului 1857, Ion Roată, îmbrăcat în straiele sale populare a fost invitat alături de ceilalţi deputaţi ţărani la un ceai de către ambasadorul reginei Victoria a Marii Britanii, Henry Bulwer, înalt comisar al puterilor europene.
- Ion Roată a fost decorat în 1878, de către Mihail Kogălniceanu, ministru de Externe, cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de cavaler, împreună cu brevetul însoţitor semnat de Domnitorul Carol I, „ca o răsplată a contribuţiei pe care înţeleptul ţăran din Câmpurile a avut-o la Înfăptuirea Principatelor Unite”.
- A murit în sărăcie, aşa cum s-a născut: „A murit sărac, ca mai toți luptătorii, dar a lăsat în urma sa o nouă bogăție, numele său, un adevărat blazon de nobleţe, intrat în istorie şi în legendă”, notează profesorul Vasile T. Iorga.
24 ianuarie, zi liberă legală
Din 2016, 24 ianuarie – sărbătoarea Unirii Principatelor Române din anul 1859 a devenit zi liberă nelucrătoare. Românii sărbătoresc această zi participând la parade și festivități, spectacole și adunări culturale ce se desfășoară în toată țara, dar mai ales la Iași, Focșani și București.