2024 va fi un an de foc, din punct de vedere politic. În următoarele douăsprezece luni, o treime dintre statele lumii vor organiza alegeri naționale, prezidențiale, locale, dar și europarlamentare.
Aproximativ trei miliarde de cetățeni din 77 de țări vor fi chemați la vot în 2024 în cadrul alegerilor naționale, potrivit unui calcul realizat de Libération, citează Euroactiv. Cetățenii își vor desemna președintele, de la Senegal pe 25 februarie, până la Rusia la mijlocul lunii martie și în Statele Unite, la începutul lunii noiembrie.
Statele Unite ale Americii
(alegeri prezidențiale, 5 noiembrie)
Pe 5 noiembrie se anunță o revanșă între Joe Biden și Donald Trump. Biden nu se bucură de popularitate în rândul americanilor, neavând un contracandidat serios în propriul său partid.
Donald Trump, în ciuda a 91 de acuzații în patru dosare penale pare să atragă votanții, mai ales după alegerea internă din statul Iowa, în favoarea sa.
Trump promite un regim despotic. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și președintele rus, Vladimir Putin, abia așteaptă revenirea sa la Casa Albă.
Uniunea Europeană
(alegeri legislative, 6-9 iunie)
400 de milioane de alegători vor fi invitați să-i aleagă pe cei 720 de membri ai Parlamentului European. Odată cu ascensiunea populismului de extremă dreaptă, aflat la putere în prezent în Țările de Jos (Geert Wilders), Italia (Giorgia Meloni), Slovacia (Robert Fico), Finlanda (Petteri Orpo) și Ungaria (Viktor Orbán) se estimează că aceste alegeri se vor concentra pe apărarea valorilor tradiționale și pe politicile împotriva imigrației.
Rusia
(alegeri prezidențiale, 15-17 martie):
Suspansul se lasă dorit în Rusia, unde Vladimir Putin ar urma să fie reales, ceea ce îi va permite să rămână la putere până în 2030, ba chiar și în 2036, dacă va decide să candideze din nou, așa cum îi permite legea de când a modificat Constituția în anul 2020.
Regatul Unit
(alegeri legislative, dată necunoscută)
Majoritatea britanicilor consideră că Brexitul a avut un efect negativ asupra economiei țării. Marți, 28 ianuarie 2025, este ultima dată la care ar putea avea loc următoarele alegeri, la cinci ani de la ultimul scrutin. După treisprezece ani la putere, conservatorii sunt cu mult în urma Partidului Laburist al lui Keir Starmer în toate sondajele.
România
(alegeri parlamentare – 9 iunie, alegeri locale – 29 septembrie, alegeri prezidențiale – noiembrie):
Liderii coaliției de guvernare au stabilit ca pe 9 iunie vor fi organizate alegerile pentru Parlamentul European, iar alegerile locale vor avea loc pe 29 septembrie.
Datele pentru parlamentare și prezidențiale urmează să fie stabilite. Liderii Coaliției PSD-PNL nu au căzut încă de acord deoarece fiecare încearcă să-și maximizeze șansele pentru prezidențiale. Liberalii și-ar dori ca parlamentarele să aibă loc în 8 decembrie, după prezidențiale, care ar fi în 10 și 24 noiembrie.
Citește mai mult aici: ALEGERI 2024: 30 de ţări îşi vor alege preşedintele în acest an
Mexic
(alegeri prezidențiale, 2 iunie)
Pentru prima dată în istorie, o femeie va prelua cârma Mexicului în 2024. Două femei luptă pentru a-i succeda lui Andrés Manuel López Obrador – care iese dintr-un mandat de șase ani: Claudia Sheinbaum, fostul primar al Mexico City și Xóchitl Gálvez, desemnată de alianța celor trei partide de opoziție.
Senegal
(alegeri prezidențiale, 25 februarie)
Macky Sall a anunțat că va candida pentru un al treilea mandat. Succesorul său desemnat, prim-ministrul Amadou Ba, un tehnocrat în vârstă de 62 de ani, este recunoscut pentru competența sa, dar nu este foarte carismatic.
India
(alegeri legislative, primăvară)
Aflat la putere din 2014, Partidul Bharatiya Janata (BJP) – partidul primului ministru Narendra Modi – este în mod clar câștigătorul și ar trebui să permită liderului naționalist hindus să candideze pentru al treilea mandat.
Indonezia
(alegeri prezidențiale și legislative, 14 februarie)
După două mandate consecutive, președintele indonezian Joko Widodo se retrage. Acesta sprijină tacit candidatura fostului său rival, actualul ministru al Apărării, Prabowo Subianto.
Africa de Sud
(alegeri legislative, în primăvară)
În Africa de Sud vor avea loc alegeri istorice. Pentru prima dată, țara se confruntă cu pierderea majorității absolute în Parlament, cel care numește președintele. Aceasta ar duce la sfârșitul hegemoniei pentru partidul lui Nelson Mandela, primul președinte de culoare ales în 1994.
Venezuela
(alegeri prezidențiale, a doua jumătate a anului)
Președintele Nicolás Maduro, moștenitorul lui Hugo Chávez, ar încerca obținerea unui al treilea mandat în fruntea acestei țări petroliere marcate de hiperinflație și de fuga din țară a peste șapte milioane de venezueleni, din 2015 până în prezent.
Alte state în care vor mai avea loc alegeri în 2024
Alegeri prezidențiale
- Taiwan (13 ianuarie)
- Finlanda (28 ianuarie)
- Azerbaijan (7 februarie)
- Pakistan (9 martie)
- Slovacia (aprilie)
- Lituania (12 mai)
- Islanda (1 iunie)
- Republica Moldova (toamnă)
- Mozambic (9 octombrie)
- Sri Lanka (septembrie-octombrie)
- Algeria (decembrie)
- Tunisia
- Georgia
Alegeri parlamentare
- Bangladesh (7 ianuarie)
- Spania (18 februarie)
- Belarus (25 februarie)
- Iran (1 martie)
- Portugalia (10 martie)
- Coreea de Nord (10 aprilie)
- Panama (5 mai)
- Belgia (9 iunie)
- Croația (până pe 22 septembrie)
- Germania (22 septembrie)
- Australia (octombrie)
- Canada (octombrie)
- Austria (toamnă)
Alegeri locale
- Turcia (martie)
- Irlanda (iunie)
- Malta (8 iunie)
- Brazilia (6 și 27 octombrie)
- Bosnia Herțegovina (6 octombrie)
- Polonia