Luni, 27 februarie, este începutul Postului Paștelui, cunoscut și ca Postul Mare. Acesta este cel mai lung și mai aspru post rânduit de Biserica Ortodoxă. Timp de 48 de zile, credincioșii nu au voie să mănânce de dulce și trebuie să fie mai buni cu cei din jur.
Începe Postul Paștelui
Înaintea de sărbătoarea Învierii Domnului, creștinii ortodocși țin Postul Paștelui cunoscut ca cel mai lung post din an. Potrivit calendarului creștin ortodox, în 2023, Postul Paștelui va începe pe 27 februarie și se va încheia pe 15 aprilie. Anul acesta, Postul Paștelui se va sărbători pe 16 aprilie.
Spre deosebire de Postul Crăciunului, care este mai blând și are mai multe dezlegări la pește, Postul Paștelui este mult mai aspru, potrivit Gândul.
În 2023, credincioșii pot mânca pește pe 25 martie, când se sărbătorește Buna Vestire, și pe 9 aprilie când este Duminica Floriilor.
Ce reguli trebuie să respecte creștinii ortodocși?
Postul Paștelui este o perioadă în care creștinii se pregătesc spiritual pentru sărbătoarea Paștelui. Își curăță trupul prin abținerea de la alimentele de origine animală și își curăță sufletul prin fapte bune.
În Postul Mare, creștinii nu au voie să consume carne și lactate și nici nu au voie să bea sau să fumeze. În Vinerea Marea se ține post negru, adică nu se mănâncă nimic, potrivit creștinortodox.ro. De asemenea trebuie să se evite orice gând necurat sau gest nepotrivit față de cel apropiat sau de cei din jur.
În Săptămâna Patimilor credincioșii merg la biserică, unde se țin slujbe cunoscute sub denumirea de „denii”. Slujbele au loc în fiecare zi din Săptămâna Patimilor, începând cu Duminica Floriilor și până în Vinerea Mare, când se cântă Prohodul Domnului.