Fără timp de uscare, finisajul lucios și rezistența de două săptămâni sunt principalele motive pentru care femeile aleg unghiile cu gel. Este această tehnică sigură pentru sănătatea pielii noastre?
Pericolul expunerii la lămpile UV
În ultimii ani, au existat multe preocupări cu privire la utilizarea luminii UV atunci când vine vorba de manichiura cu gel.
Pentru majoritatea manichiurii profesionale cu gel, oja trebuie uscată și întărită sub o lampă specială cu ultraviolete. Medicii dermatologi explică: „Expunerea excesivă la lumina ultravioletă, chiar și sub forma unui uscător de lac de unghii, poate crește riscul de îmbătrânire prematură a pielii expuse”. Pielea mâinii este, de asemenea, mai subțire decât alte părți ale corpului, ceea ce înseamnă că își poate pierde elasticitatea mai repede și poate îmbătrâni în ritm alert.
Expunerea la lumina UV a provocat, de asemenea, leziuni mitocondriale ale ADN-ului în celulele rămase și a dus la mutații ce pot fi observate în cazul cancerului de piele, potrivit Adevărul.
Pe lângă eventualele leziuni ale pielii mâinilor, din jurul unghiilor și cuticulelor, manichiura cu gel poate slăbi și unghiile – așa cum se întâmplă și în cazul aplicării unghiilor false sau de tip acrilic.
Cum îți protejezi unghiile de lumina UV
Medicii sugerează că protecția solară și mănușile fără degete pot ajuta la reducerea oricărui risc. Astfel, vă puteți proteja aplicând „o cremă cu factor de protecție 30 înainte de manichiură” și „purtand o mănușă UPF [factor de protecție ultravioletă] cu vârful degetelor tăiat”.
Dacă nu v-ați decis încă în privința manichiurii cu gel, dermatologii vă recomandă să săriți peste gel și să vă faceți o manichiură obișnuită, cu oje clasice din comerț.