Alegerea unui liceu reprezintă o decizie importantă pe care trebuie să o ia elevii. Atât elevii cât și părinții trebuie să cântărească foarte bine toate aspectele care-i determină să aleagă un liceu.
Pentru a-și alege liceul, este important ca elevul să știe ce materie dorește să aprofundeze mai departe. Dacă elevul dorește să urmeze cursurile unui liceu cu profil real trebuie să știe că va studia mai mult matematică, fizică, chimie, biologie sau informatică. În schimb, dacă dorește un profil uman va studia mai mult istorie, geografie, logică și argumentare, psihologie, economie sociologie sau filosofie.
Un alt aspect de care trebuie să țină cont elevii în momentul în care aleg un liceu este numărul de locuri disponibile. Astfel, pe fișa de admitere, elevii trebuie să completeze mai multe opțiuni.
Potrivit calendarului de admitere la liceu, începând din 4 iulie, elevii care au promovat examenul de la Evaluare Națională 2022, se pot înscrie la liceu. Repartizarea la liceu se face computerizat pe data de 14 iulie.
Admiterea la liceu se face pe baza mediei obținute la examenele de la Evaluare Națională și pe baza mediei generale din cei patru ani de școală, fără concursuri.
Top 10 cele mai bune licee din România
Iată clasamentul celor mai bune 10 licee din București și din țară în funcție de ultima medie cu care au fost admiși anul trecut.
1. Colegiul Național “Gheorghe Lazăr”, București- 9.78
2. Colegiul Național “Sfântul Sava”, București – 9.76
3. Colegiul Național “Emil Racoviță”, Cluj-Napoca – 9.74
4. Colegiul Național de Informatică “Tudor Vianu”, București – 9.70
5. Colegiul Național “Mircea cel Bătrân”, Constanța- 9.70
6. Colegiul Național Iași– 9.64
7. Colegiul Național “I.C. Brătianui”, Pitești – 9.64
8. Colegiul Național “Costache Negrutzzi”, Iași – 9.60
9. Liceul Teoretic “Emil Racoviță”, Iași – 9.59
10. Colegiul Național “Unirea” Focșani – 9.53
Top 3 cele mai bune licee din București
În București, conform mediei de admitere sunt trei licee la care toți elevii își doresc să studieze, însă foarte puțini reușec. Cei admiși la aceste școli trebuie să aibă atât media de la Evaluare Națională, cât și cea de pe anii de școală trebuie să fie foarte mari.
Colegiul Național “Gheorghe Lazăr” este pe primul loc în topul liceelor cu cele mai mari medii. În 2021, ultima medie de amitere a fost 9.78. Colegiul Național Gheorghe Lazăr are o promovabilitate de 99.64% la Bacalaureat.
Pe locul doi este Colegiul Național “Sfântul Sava”, cu ultima medie de amitere de 9.76 și cu o promovabilitate de 99.14% la Bacalaureat.
Pe locul trei este Colegiul Național de Informatică “Tudor Vianu”, cu ultima medie de admitere de 9.70 și cu o promovabilitate de 99.65 la Bacalaureat.
Top 3 cele mai bune licee din Cluj-Napoca
În 2021, pe primul loc este Colegiul Național “Emil Racoviță” , cu ultima medie de admitere de 9.74 și cu o promovabilitatea de 100% la Bacalaureat.
Pe locul doi este Licel Teoretic “Avram Iancu”, cu o medie de admitere de 9.56 și cu o pomovabilitate de 100%.
Pe locul trei este Liceul de Informatică “Tiberiu Popoviciu”, cu o medie de admitere de 9.47 și cu o promovabilitate de 92.16% la Bacalaureat.
Top 3 cele mai bune licee din Constanța
În Constanța, anul trecut, cele mai mari medii de admitere au fost la Colegiul Național “Mircea cel Bătrân”, unde ultima medie de admitere a fost 9.70 și o rată de promovabilitate de 98.65% la examenul de BAC.
Pe al doilea loc este Liceul Teoretic “Ovidius”. În 2021 ultima medie de amitere a fost 9.43 și a înregistrat o rată de promovabilitate de 98.90% la examenul de Bacalaureat.
Topul este încheiat de Liceul Teoretic “Traian”, cu ultima medie de admitere de 9.27 și cu o promovabilitate de 98.09% la Bacalaureat.
Sursă: ȘtirileProTV.ro