De la paste de dinți la geluri, benzi și gutiere de albire există o gamă diversificată de produse care pretind că albesc dinții.
Acestor produse li se alătură și procedurile stomatologice la care pacienții pot apela doar în cadrul cabinetelor de specialitate, tratamentele fiind efectuate de un medic stomatolog sau la domiciliu, sub îndrumarea atentă a acestuia.
Care este cea mai potrivită metodă de albire a dinților
Sunt produsele pentru albirea dinților la domiciliu la fel de eficiente pe cât pretind? Medicii stomatologi sunt de părere că produsele pentru albirea dinților din comerț fie elimină petele folosind forța fizică, fie albesc dantura cu ajutorul acelorași substanțe chimice folosite pentru procedurile de albire din cabinetele stomatologice.
Trebuie să reținem că:
- pastele de dinți pentru albire sau cele obișnuite acționează ca un abraziv și vor elimina fizic petele care apar pe suprafața dinților tăi. Periajul în sine este un act de îndepărtare fizică a petelor și resturilor.
- majoritatea benzilor de albire, sau a gutierelor de albire funcționează prin punerea dinților în contact cu agenți chimici de albire precum peroxidul de hidrogen.
- trusele de albire cu LED-uri sunt un alt produs popular. În teorie, ele funcționează deoarece lumina LED poate activa substanțele chimice de albire.
- Indiferent de tratamentul pentru care optezi, trebuie să ții cont și de alimentație. Alimentele și băuturile de bază precum fructele de pădure, ciocolata, spanacul, ceaiurile colorate, cafeaua, tutunul și vinul roşu contribuie la formarea petelor pe dinți.
- nu toți cei care apelează la albirea dentară vor observa efectele imediate ale albirii. Smalțul va absorbi agenții de albire diferit, astfel încât eficacitatea poate varia. Așa cum unii oameni au dinții în mod natural mai albi decât alții, în funcție de genetică.
Albirea cu lampa Zoom
Albirea cu Lampa Zoom oferă avantaje deoarece ajută la accelerarea substanței și poți ajunge la un rezultat de până la 8 nuanțe mai deschise. Nu prezintă un disconfort pentru pacient și totul este cronometrat digital, astfel încât substanța să fie îndepărtată la timp.
Dezavantaj: poate crea sensibilitate dentară, dar nu în cazul tuturor pacienților.
Albirea cu laserul
Principalul avantaj al albirii cu laser este durata tratamentului. Acesta se realizează rapid, fără complicații. Se aplică substanța de albire pe suprafețele dentare, iar efectul termic al laserului are o putere mult mai mare față de lampa Zoom. Astfel, procedura durează 15 – 20 de minute.
Dezavantaj: poate crea sensibilitate dentară, dar nu în cazul tuturor pacienților. De aceea, medicul stomatolog știe exact ce să recomande pacientului, în funcție de istoricul danturii.
Întrebată dacă există produse în comerț care ajută într-adevăr la albirea dinților, medicul stomatolog Ana Maria Baeder, din cadrul clinicii B4Smile, a răspuns: „Da, există produse care ajută ca dinții să capete o nuanță mai deschisă. Folosite în mod corespunzător la domiciliu, pastele de dinți cu efect de albire, gutierele sau pastele de dinți pulbere ajută la efectul de albire. Aceasta nu înseamnă că le recomand pacienților să le folosească în mod frecvent și să nu realizeze igienizarea profesională în cabinet odată la 6 luni”.
Ajută bicarbonatul de sodiu la albirea dentară?
Bicarbonatul de sodiu este folosit în mod obișnuit pentru albirea dinților de către pacienții care folosesc metode de albire acasă. Există dovezi că poate funcționa pentru a îndepărta petele externe și a reduce bacteriile, deși este mai eficient să folosești o pastă de dinți recomandată de medicul stomatolog, deoarece bicarbonatul de sodiu nu conține fluor.
Produsele abrazive pentru albirea dinților sunt în general sigure, dar periajul dinților cu particule prea dure sau cu material abraziv mai mult sau mai des decât este recomandat, poate deteriora smalțul. Smalțul este ceea ce face ca dinții să arate mai albi. Dentina, materialul care alcătuiește partea interioară a dintelui, este de culoare galben-maro. Dacă smalțul dentar se erodează, culoarea dentinei începe să se vadă.
Albirea dinților se face cu precauție
Medicii dentiști avertizează asupra faptului că aplicarea substanțelor chimice prea des sau lăsarea acestora să acționeze mai mult decât este indicat poate pune în pericol dantura, cauzând deteriorarea acesteia, dar și a gingiilor.
Albirea dinților nu este niciodată o soluție permanentă. Rezultatele la domiciliu durează de la câteva săptămâni până la câteva luni, iar procedurile de albire în cabinet pot dura un an sau mai mult. La acestea se adaugă și faptul că dinții se întunecă în mod natural odată cu vârsta, astfel vei vedea regresia culorii, indiferent de tratamentul pentru care optezi.
De asemenea, este important să reții că niciuna dintre aceste proceduri de albire nu va funcționa pe obturații, coroane sau alte materiale dentare. Dinții fiecăruia sunt diferiți. Culoarea naturală a dinților, porozitatea smalțului și sensibilitatea dinților te pot face să reacționezi diferit la tratamentele de albire.
Dacă ai îndoieli, programează o consultație la clinica B4Smile din București. Luna aceasta beneficiezi de tratamente de albire la un preț redus:
View this post on Instagram