Maia Sandu a încheiat duminică seară cercul unor victorii electorale și politice răsunătoare, cu atât mai mult cu cât acestea au fost obținute împotriva sistemului din Republica Moldova și a unei prese în general ostile. După ce Sandu a câștigat anul trecut președinția, iar anul acesta a reușit să dizolve parlamentul, în ciuda voinței socialiștilor, Partidul Acțiune și Solidaritate, fondat de ea, a reușit să câștige acum alegerile parlamentare anticipate de duminică, obținând un scor neașteptat de bun, suficient pentru formarea unei majorități și a guvernului.
Peste 3,2 milioane de moldoveni cu drept de vot au fost așteptați duminică la urne pentru a-și desemna reprezentanții în viitorul parlament de la Chișinău. Din nou, lupta în alegeri s-a dat între pro-europeni și pro-ruși. La capătul unei campanii tensionate, în care lupta anticorupție, sărăcia și amenințările cu dezintegrarea statului au fost laitmotivele dezbaterilor, alegătorii de peste Prut au ales direcția în care va merge Republica Moldova.
Prezența la vot
La alegerile legislative anticipate au votat peste 1.476.000 de alegători, dintre care peste 210.000 au fost în disapora. Înseamnă o rată de participare la vot de 48,39 la sută, ceva mai mică decât la scrutinul precedent, din 2019, când a fost de 50,57 la sută.
În țară, majoritatea celor care au votat au fost femei (54 la sută), în timp ce în diaspora au predominat bărbații.
Ca vârstă, cei mai mulți votanți din țară au făcut parte din categoria de vârstă 56 – 70 de ani (33,16 la sută), urmând apoi segmentul 41-55 de ani (24,7 la sută). Tinerii au venit la vot în proporție mai mică: cei între 18-25 au reprezentat 7,36 la sută din totalul votanților, iar între 26-40 de ani au fost 23,7 la sută.
Cum s-a votat la Chișinău
Capitala a votat masiv pentru partidul președintei Maia Sandu. După numărarea voturilor din toate cele 304 secții de vot, aici PAS a obținut 56,77 la sută din voturi, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor – 28,40 la sută din voturi, iar Partidul Șor mult sub media pe țară – 3,63 la sută.
Cum a votat diaspora
În diaspora s-au procesat voturile din aproape jumătate dintre secțiile de vot.
PAS a fost votat în diaspora într-o majoritate covârșitoare – 81,18 la sută. Comuniștii și socialiștii au 5,16 la sută din voturi, un scor ce nu le-ar permite intrarea în Parlament, fiind vorba despre un bloc electoral. Nici al treilea partid în preferințele diasporei, Blocul lui Renato Usatîi, n-ar intra în Parlament: are doar 3,77 la sută din sufragii. Partidul lui Ilan Șor, clasat pe locul al treilea la votul din țară, în diaspora a obținut sub 1 la sută.