Romanca Raisa Ambros a participat timp de o saptamana, in luna noiembrie la o expozitie de grup la galeria de arta Sinsang din Seul, Coreea de Sud. A fost invitata sa participe impreuna cu un grup de artisti din Kazahstan, Italia, Coreea de Sud.
Artista a reprezentat in acelasi timp Regatul Unit, Italia, Moldova, Romania, tari de care e legata in aceeasi masura. Organizatorii acestei expozitii au fost Jeongok Lim, Bibigul Smakova, Jaeho Song. Expozitia a avut o deschidere oficiala cu oaspeti distinsi pentru vizita privata, apoi a fost deschisa marelui public din Seul, cu mare interes din partea vizitatorilor care au si cumparat operele. A fost o expozitie foarte reusita care s-a incheiat pozitiv pentru Raisa: toate cele trei lucrari expuse au fost vandute unui colectionar de arta din Seul. Din tot grupul de artisti care au participat la expozitie, ea a vandut cele mai multe tablouri si cel mai scump.
Putini stiu ca Raisa a lucrat cu un adevarat maestru si anume Mihai Bandac, artist plastic și profesor universitar „Se împlinesc doi ani de când a reînceput colaborarea mea cu marele maestru, pictorul și profesorul Mihai Bandac. M-a susținut si încurajat, necondiționat, pe tot parcursul ascensiunii mele artistice din această perioadă, a crezut în mine și nu s-a îndoit nicio clipa că pot avansa temeinic, cu succes și desigur cu șanse reale de afirmare, în minunata lume a competițiilor internaționale. El a fost cel care mi-a insuflat interesul și dragostea pentru artă la Academia de Teatru si Film in anii ‘90, remarcând încă de pe atunci, predispoziția studentei care eram, pentru mișcarea formelor in compozițiile lucrărilor semestriale. Deopotrivă plastice și deopotrivă cinematografice. Decupajul cinematografic și storyboardul fiind cursul al cărui titular era. Tot atunci, profesorul Mihai Bandac, cu tact, m-a încurajat să să studiez monocromia. Așa am pregătit un portret in nuanțe blu care a fost expus, impreună cu alte lucrari, la prima mea expoziție de grup din anii ’90, de pe simezele de la Academia de Teatru si Film. Ne-am regăsit la sfârșitul anului 2019, in timpul pregătirii Colecției pentru expoziția mea personală, care a avut loc la Los Angeles, in februarie 2020. M-a urmărit și supervizat, pas cu pas, de la distanță, iar implicarea sa a însemnat foarte mult în cristalizarea încrederii în mine ca artist. Apoi a urmat pandemia, perioada de incertitudine dar și de mari schimbări. Fiecare lucrare a fost urmarită si analizată de profesorul Mihai Bandac, cu sugestii și recomandări concrete, formulate simplu, pedagogic și mai ales constructiv. Metoda domniei sale, s-a dovedit, și în cazul meu (ca și în alte cazuri de mentor al foarte multor elevi și discipoli) elocventă, eficientă și luminoasă, bazată pe norme și principii imuabile, stabilite încă din Perioada clasică a antichității grecești”, a povestit Raisa.
Ce spune Maestrul despre eleva si arta sa
„Stăpânești cu siguranță și talent dimensiunea pânzei: tot ce compui are mișcare, plasticitate și armonie. Nu mai poți fi confundată cu alți autori. Dezinvoltura cu care te exprimi pe o suprafață dată, este un mare câștig pentru artista care ești, cât și pentru privitori. Se remarcă tot mai pregnant și convingător stadiul avansat de înțelegere și realizare a picturalității, naturalețea compozițiilor și a opțiunilor (spontane) cromatice.
Mișcarea îți este proprie, te reprezintă și, mai ales, are forță de impact.” „Te afli într-un stadiu foarte avansat de lucru și deopotrivă de înțelegere artistică. Progresele evidente, certifică indubitabil, de fiecare dată, nivelul concret, superior, atât tehnic cât și estetic. Picturalitatea, mișcarea suprafețelor din compoziție, gamele cromatice realizate și, în ultimă instanță, puterea de sugestie a lucrărilor, confirmă fără tăgadă realitatea la care mă refer. Place ochiului și invită imaginația privitorului, fără ca să fie agresivă.”„Am plăcere pedagogică și deopotrivă estetică văzând și aceste imagini. Ele sunt argumente concrete că te afli într-o etapă superioară și deopotrivă ireversibilă. Respectiv te-ai eliberat de incertitudinile oricărui început, te-ai emancipat, ești cu adevărat liberă, studiezi și cauți noi modalitați de exprimare.”
„După doi ani de chin și pasiune ardentă, te afli într-un stadiu special, chiar într-un teritoriu al liniștii și bucuriei. Insist pe cuvântul bucurie, deoarece în cvasitotalitatea lor, aceste imagini transmit indubitabil, acest sentiment major și generos, care de fapt îți este propriu și te definește. Să nu te îndoiești nicio clipă și niciodată”, spune Mihai Bandac, artist plastic și profesor universitar.