Iarna se răzbună pe turiști!
O calamitate de ordin major s-a produs în acest weekend în Munții Făgăraș! Cea mai mare avalanşă din ultimii 20 de ani s-a prăvălit aseară peste cabana Capra, în care erau cazaţi 60 de turişti. Zăpada de 2 metri a spart geamuri, a intrat în camere şi în sala de mese şi a acoperit maşinile. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Salvatorii au reuşit să ajungă la ei abia după 17 ore, din cauza drumului acoperit de troiene, potrivit ObservatorNews.
În jurul orei 22:00, o avalanşă uriaşă s-a pornit dinspre Cota 2000, dintr-o zonă cunoscută drept Căldărea Berbecilor. În câteva zeci de secunde, tone de zăpadă au lovit pensiunea situată la 1.600 de metri altitudine. Geamurile de la etajele 2 şi 3 au fost sparte, câteva camere şi sala de mese s-au umplut de omăt iar mai multe maşini nu s-au mai văzut sub stratul de 2 metri.
Mașini îngropate în nămeți
„De peste 20 de ani pe acolo nu a mai curs o avalanşă de asemenea dimensiuni”, a declarat Sabin Cornoiu, seful Salvamont România. Brazii din spatele cabanei au fost puşi la pământ de avalanşa de 2 kilometri lungime, care a afectat întreaga zonă Capra. Din fericire, nimeni nu a pățit nimic.
Până să ajungă salvatorii, în miez de noaptea a avut loc o a doua avalanşă, aproape de Bălea Lac. Zăpada s-a desprins de sub vârful Paltinul şi a traversat zona Şeii Doamnei.
Turiștii pun în pericol viața salvatorilor
„Dacă turiştii îşi riscă viaţa, normal că risca şi viaţa salvatorilor. Colegii noştri au avut greutăţi în deblocarea drumului, au avut obstacole, copaci căzuţi”, a declarat Raed Arafat, şeful DSU.
Pentru că n-au ţinut cont de avertizare şi au intrat pe un drum interzis, şoferii vor fi amendaţi şi vor rămâne fără carnet 60 de zile. Riscul de avalanşă nu a trecut, iar doritorii de aventură trebuie să fie foarte atenţi. „Riscul de avalanşă până în 1800 de metri este de gradul 3 din 5, de la 1800 de metri gradul 4, chiar şi gradul 5. Singurele trasee disponibile sunt cele de la baza, sigure, de la baza muntelui, respectiv Cascada Urlătoarea, Gura Diham, Cabana Diham, Poiana Coştilei, traseul de la cabana Poiana Izvoarelor, Pichetul Roșu, Căminul alpin”, a declarat Laurenţiu Paraschiv, Salvamont.