Creștinii ortodocși de pretutindeni sărbătoresc Învierea Domnului Iisus Hristos! Azi noapte, bisericile din România au fost pline de enoriași dornici să primească Lumina Sfântă.
După ani de restricţii, bisericile i-au primit pe creștini la slujba de Înviere, iar preoţii au ieşit şi până în stradă să împartă lumina.
Peste o mie de credincioşi au fost să ia lumina sfântă de la Mănăstirea Rohia din Maramureş. Înainte de miezul nopţii, clopotele mănăstirii au răsunat cinci minute în văile din apropiere, anunţând Învierea Domnului, potrivit ObservatorNews.
S-a cântat în cor „Hristos a înviat”
La Borşa, aproape 500 de credincioși au luat parte la slujba de înviere oficiată pe vatra bisericii de lemn care a fost distrusă într-un incendiu în Duminica Floriilor. În Timişoara, Lumina Sfântă a ajuns în jurul orei 22.00. În faţa Catedralei Mitropolitane s-au adunat peste trei mii de credincioşi.
Curtea mănăstirii Suceviţa a fost plină de oameni care au adus şi coşurile cu produse tradiţionale la sfinţit. „Bucovinenii vin cu coşuri cu bunătăţi pregătite pentru această sărbătoare. Pască, ouă roşii”, spune o măicuță. Coşurile sunt acoperite cu ştergare albe tradiţionale şi se aşază în jurul bisericii, înconjurând biserica cu lumănări aprinse așteptând preotul să le sfinţească.
În satele din Botoşani, preoţii respectă ritualuri din vremuri de demult. Într-un sat din comuna Gorbăneşti, slujba Învierii a început cu o procesiune la miezul nopţii. Credincioşii au ieşit din biserică cu steaguri, icoane şi lumânări şi au înconjurat lăcaşul de trei ori. S-au întors apoi în faţa uşilor bisericii care s-au deschis doar după ce preotul a bătut ritualic în ele.
La Constanţa, Lumina Sfântă a ajuns, în Portul Turistic Tomis, adusă de Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Presfințitul Teodosie cu o barcă, de pe mare. Iar mai apoi preoții au plecat în procesiune, pe faleza de la Cazino către Catedrala Arhiepiscopală, urmaţi de credincioşii. Peste trei mii de constănţeni au fost la slujba oficiată de arhiepiscopul Tomisului.
În comuna Lăpușnicu Mare din Caraș Severin un obicei unic în România a avut loc în noaptea de Înviere. Pe dealul ce străjuiește satul și biserica, tinerii au dat foc mai multor recipiente cu rumeguș și pe cer a apărut scris cu litere de foc crezul creștinătății: HRISTOS A ÎNVIAT!