Judecătorii Curții Constituționale au hotărât să anuleze rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, o decizie istorică pentru România.
Hotărârea a fost luată după ce președintele Klaus Iohannis a aprobat declasificarea unor informații prezentate în cadrul ședinței CSAT din 28 noiembrie, conform legii și la cererea instituțiilor relevante.
Primul tur al alegerilor a fost anulat
În acest context, SRI a precizat că Georgescu Călin a afirmat în fața Autorității Electorale Române că nu a avut un buget de campanie electorală, menționând că nu a cheltuit niciun ban. Totuși, a fost descoperit un utilizator al rețelei care a efectuat donații de peste un milion de euro.
SRI a anunțat că atacatori cibernetici au compromis un server de hărți, într-un incident care a avut loc pe 19 noiembrie 2024. Atacul a vizat și afectat infrastructura IT&C a Autorității Electorale Permanente (AEP), compromițând un server de hărți, care era conectat atât la internet, cât și la rețeaua internă a AEP.
În ceea ce privește primul tur al alegerilor prezidențiale, Sebastian Popescu, unul dintre cei doi candidați care au cerut anularea rezultatelor, a acuzat că Călin Georgescu a încălcat legislația privind finanțarea campaniei electorale. Potrivit acestuia, Georgescu ar fi ascuns sursele de finanțare și ar fi înșelat electoratul.
Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat că, în cazul în care CCR va anula primul tur al alegerilor, „va fi ridicol, pentru că este total nedemocratic”.
De asemenea, Elena Lasconi a avertizat că anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, ca urmare a sesizărilor depuse la CCR, ar reprezenta o încălcare gravă a democrației.
Decizia CCR
În conformitate cu articolul 52, alineatul 1 din Legea 370/2004 privind alegerea Președintelui României, alegerile prezidențiale pot fi anulate de către Curtea Constituțională în cazul în care votarea și stabilirea rezultatelor au fost afectate de fraudă, care a influențat atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaților care pot participa în al doilea tur de scrutin.
Curtea Constituțională a primit joi patru sesizări care cer anularea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale.
Printre cei care au depus aceste sesizări se numără Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, publicația Calea Europeană și candidatul independent Cristian Terheș.
În astfel de cazuri, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în duminica a doua de la data anulării alegerilor, procesul electoral urmând a fi reluat de la 0.
Președintele AEP, Toni Greblă, a declarat vineri dimineață că după anularea primului tur al alegerilor, noile alegeri vor fi organizate pe 15 decembrie pentru primul tur și 29 decembrie pentru al doilea tur.
Conform deciziei CCR, guvernul va stabili o nouă dată pentru alegerile prezidențiale, iar întregul proces electoral va fi reluat, inclusiv înscrierea și validarea noilor candidaturi.
Greblă a subliniat că organizarea alegerilor pe 29 decembrie ar putea aduce dificultăți logistice semnificative.