Prima erupție vulcanică majoră din Insulele Canare, din ultimii 50 de ani, a forțat evacuarea a aproximativ 5.000 de persoane, printre care și 500 de turiști, au declarat luni oficialii spanioli. Un nor gros s-a ridicat deasupra insulei La Palma, la două zile după ce specialiștii avertizaseră că o erupție este iminentă.
Autoritățile au evacuat aproximativ 5.000 de oameni din mai multe localități din insula La Palma din arhipelagul Canare, după erupția unui vulcan. Râuri de lavă de 15 metri au înghițit deja 20 de case în satul El Paso și drumurile din zonă, a declarat primarul Sergio Rodriguez postului de radio TVE luni dimineață, relatează Reuters.
Lava amenință acum satul vecin Los Llanos de Aridane, unde sute de case sunt în pericol.
„Monitorizăm traiectoria lavei”, a spus Rodriguez. Autoritățile locale au evacuat aproximativ 5.000 de persoane din patru sate, inclusiv El Paso și Los Llanos de Aridane. Nu s-au raportat decese. Un nor gros s-a ridicat deasupra insulei La Palma, la două zile după ce specialiștii avertizaseră că o erupție e iminentă. Ei au detectat mai multe cutremure în zonă.
Mii de oameni au fost evacuați
Soldaţi au fost detaşaţi pentru a ajuta la evacuări din zonele locuite cele mai apropiate de vulcan. Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a anunţat deplasarea duminică în insula La Palma din arhipelagul Canare, unde vulcanul Cumbre Vieja a intrat în erupţie în cursul după-amiezii, informează AFP. „Ţinând cont de situaţia din insula La Palma, şeful guvernului şi-a amânat plecarea prevăzută pentru astăzi (duminică) la New York”, pentru a participa la Adunarea Generală a ONU, şi se va deplasa în cursul după-amiezii în insulele Canare pentru a urmări evoluţia situaţiei”, a indicat serviciul de presă al guvernului spaniol într-un comunicat.
Vulcanul Cumbre Vieja – aflat sub supraveghere strictă de câteva zile din cauza unei intense activităţi seismice- a erupt duminică pentru prima oară în ultimii 50 de ani.
Ultima erupție majoră a avut loc în 1971. Atunci, un om a fost ucis în timp ce făcea fotografii în apropierea fluxurilor de lavă. Nicio proprietate nu a fost atunci distrusă. O altă erupție submarină a avut loc în urmă cu aproximativ 10 ani, aproape de insule, dar a provocat pagube mici.
Sursă: Capital.ro