Regatul Unit se aliniază din ce în ce mai mult Statelor Unite în privința formalităților de intrare pe teritoriul său. Așa cum cetățenii multor țări au nevoie de o autorizație electronică pentru a călători în SUA, la fel vor fi nevoiți să facă și cetățenii UE pentru a vizita Marea Britanie, începând cu anul viitor.
Această nouă regulă este o consecință directă a Brexit-ului și marchează sfârșitul liberei circulații a persoanelor între UE și Regatul Unit. Deși procedura de obținere a ETA este relativ simplă, ea reprezintă o schimbare semnificativă pentru milioane de europeni care călătoresc anual în Marea Britanie.
Schimbări majore
Procesul presupune completarea unui formular online și plata unei taxe de aproximativ 12 euro. Odată obținută, ETA va permite multiple intrări pe o perioadă de doi ani, cu șederi de până la șase luni. Măsura, care intră în vigoare în aprilie 2025, vizează simplificarea controlului la frontieră și generarea de venituri suplimentare pentru bugetul britanic.
Începând cu 5 martie 2025, cetățenii europeni vor putea solicita rapid și ușor o viză electronică pentru a călători în Regatul Unit, direct prin aplicația mobilă UK ETA. Această nouă facilitate, lansată de Ministerul de Interne, urmărește să digitalizeze și să simplifice procedura de obținere a autorizației de călătorie, făcând-o mai accesibilă pentru milioane de europeni.
Ce se schimbă pentru cetățenii UE care vor să călătorească în Marea Britanie?
Deși cetățenii non-europeni vor trebui să înceapă să utilizeze sistemul UK ETA încă din 8 ianuarie 2025, extinderea la cetățenii UE marchează un pas important în modernizarea controlului la frontieră britanic.
Aplicația mobilă UK ETA va permite o pre-verificare a identității călătorilor înainte de sosirea lor în Marea Britanie, ceea ce va facilita și accelera formalitățile la aeroport sau la port.
Premierul Keir Starmer a subliniat în repetate rânduri că nu are intenția de a face concesii în ceea ce privește Brexit-ul și nu se va angaja în discuții referitoare la o revenire parțială la libertatea de circulație cu Uniunea Europeană.
Deși își exprimă dorința de a aborda tensiunile anterioare cu Bruxelles-ul, așa cum a demonstrat recent în cadrul vizitei sale în Germania, această abordare se concentrează în principal pe aspectele comerciale și pe stabilirea de tratate bilaterale în domeniile apărării și combaterii imigrației ilegale.
În ceea ce privește propunerea Uniunii Europene de a permite mobilitatea fără viză, cel puțin pentru studenți, premierul Starmer nu a implementat măsuri concrete în acest sens. Perspectivele de a face progrese în această direcție par limitate, având în vedere că, pe tema migrației, partidul Laburist a promis o abordare fermă, axată pe repatrieri și pe combaterea traficului de persoane.
Această poziție sugerează o continuare a politicilor stricte în domeniul imigrației, fără a deschide uși pentru flexibilitate în relațiile cu UE.