Piața imobiliară din România, în punctul de a se prăbuși?
Situația delicată din mai multe state membre UE, dar mai ales problemele dezvoltatorilor imobiliari din România sunt principalele argumente ale celor care susțin că o criză a pieței imobiliare de la noi ar fi inevitabilă.
Piața imobiliară din țări precum Germania și Suedia a ajuns într-o situație care amintește de cea din 2009. În România, o analiză, dată publicității luni, 27 noiembrie, de Imobiliare.ro, arată că prețurile au rămas neschimbate, chiar dacă, la fel ca în fiecare an, zvonurile privind o prăbușire a pieței au fost la ordinea zilei.
Iar faptul că Guvernul a decis majorarea cotei de Taxă pe Valoarea Adăugată (TVA) de la 1 ianuarie, pentru locuințele de până în 120.000 de euro, susține ideea că prețurile nu vor scădea nici la anul, ba chiar e posibil ca în unele localități să crească ușor, conform Adevărul. Bucureștiul și Clujul, rămân, în continuare, cele mai scumpe orașe.
„Nu văd o criză imobiliară pentru că dezvoltatorii vor alege să își vândă, practic, proprietățile către fondurile de investiții. Fondurile de investiții în sectorul imobiliar stau de mult la pândă în România, așteptând momentul oportun să intre în piață și să dezvolte afaceri de închiriere, așa cum se întâmplă în toate celelalte țări în întreaga lume. Așteptau momentul propice și pare că în 2024 acesta va apărea. Iar pe fondul creșterii chiriilor, fondurile de investiții vor face bani buni pe termen mediu și lung și în țara noastră”, a explicat analistul economic Adrian Negrescu.
Cumpărăm, vindem sau mai așteptăm
În opinia specialiștilor din domeniu, achiziția unei proprietăți imobiliare ține de oportunitate. Totul ține de oportunitate și de raportul între prețul pe care îl plătești și potențialul de vânzare.
Iar dacă dorim să vindem, trebuie să avem în vedere faptul că terenurile și locuințele sunt încă ieftine în România raportat la ce se întâmplă în alte capitale, în alte țări din regiune. În Budapesta sau Varșovia, apartamentele sunt cu cel puțin 30% mai scumpe.