Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat demararea unei campanii de informare la nivel naţional privind administrarea iodurii de potasiu.
„Va exista o campanie de informare la nivel naţional care trebuie să preceadă distribuirii acestor pastile de iodură de potasiu, pentru ca toată lumea să fie în cunoştinţă de cauză în momentul în care primeşte aceste produs. Antibiotice Iaşi a finalizat întreaga producţie săptămână trecută. Întreaga cantitate a ajuns deja la Direcţiile de sănătate publică şi acum căutăm cea mai bună cale de distribuire astfel încât ele să ajungă la toate persoanele eligibile din România„, a declarat Alexandru Rafila, citat de Agerpres.
Conform acestuia, nu există un risc iminent de accident sau incident nuclear. „Nu putem exclude în mod absolut un astfel de eveniment care este posibil, dar nu este probabil„, a susţinut el.
În ce situație se ia iodură de potasiu
El a adăugat că iodura de potasiu se administrează în cazul unei urgenţe doar la indicaţia autorităţilor şi nu trebuie luată în mod preventiv.
„Nu trebuie luată în niciun caz înainte în mod preventiv, ci doar dacă există un anunţ public că aceste pastile ar trebui luate dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează şi cu creşterea nivelului de radiaţii în România şi există iod radioactiv în cadrul acestor radiaţii. Altfel, nu trebuie luată„, a explicat ministrul.
Potrivit acestuia, tratamentul se administrează optim în maximum opt ore de la anunţul autorităţilor.
„Tratamentul se administrează într-un timp optim de maximum opt ore de la anunţul autorităţilor, iar posibilitatea administrării nu trebuie să depăşească 24 de ore, pentru că atunci este inutilă şi nu are rost să administrezi o cantitate suplimentară de iod. Administrarea se face în doză unică„, a arătat Alexandru Rafila.
Cum li se dă copiilor și vârstnicilor iodura de potasiu
Rafila a indicat că la copii nou-născuţi cu vârsta până la o lună se administrează un sfert de comprimat, jumătate de comprimat la copiii cu vârsta de până la trei ani, între 3 – 12 ani un comprimat, iar la copiii peste 12 ani şi adulţi două comprimate.
„La adulţii peste 40 de ani nu se recomandă această profilaxie cu excepţia cazurilor excepţionale, în cazurile în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare şi lucrul acesta se întâmplă doar în cazul expunerii directe, adică dacă adultul este exact în zona în care se petrece incidentul nuclear ceea ce în România nu este cazul„, a spus ministrul Sănătăţii.
Cum va fi distribuită iodura de potasiu
Ministerul Sănătăţii optează pentru distribuţia comprimatelor de iodură de potasiu prin intermediul medicilor de familie.
„Noi ne-am consultat cu CNAS ca să putem să vedem care sunt persoanele eligibile de pe lista fiecărui medic de familie. Optăm pentru această formă de distribuţie prin intermediul medicilor de familie. I-am invitat oficial la discuţii joi dimineaţă. (…) Să găsim cea mai bună soluţie convenabilă pentru ca această distribuţie să nu se facă intempestiv, ci să se facă raţional, fără să perturbe semnificativ activitatea medicilor de familie„, a menţionat Rafila.
„Pot planifica ridicarea comprimatelor. Nu va fi prea complicat. Încercăm să facem în aşa fel încât să nu fie birocratizat. Un singur membru al unei familii să ridice comprimatele pentru întreaga familie şi lucrul acesta să se facă printr-o singură semnătură care să fie înscrisă într-un tabel conform unei programări pe care o stabileşte medicul de familie„, a indicat ministrul.
Şi persoanele neasigurate vor primi comprimate de iodură de potasiu
„Pe listele medicilor de familie există atât persoane neasigurate, cât şi persoane asigurate. Persoanele aflate în situaţia de a nu fi asiguraţi se pot înscrie pe lista medicilor de familie ca şi neasiguraţi şi vor primi aceste comprimate cu iodură de potasiu. Avem o cantitate suficientă încât să acopere şi persoanele neasigurate din România. Există cam 16 milioane de persoane pe listele medicilor de familie asiguraţi. 19 milioane sunt cu tot cu neasiguraţi„, a arătat Alexandru Rafila.
Sursă: Wall-street.ro