Petre Țuțea spunea că a stat în pușcărie 13 ani pentru un neam de idioți.
„Un tâmpit mai mare ca mine nu există. Să faci 13 ani de temniţă pentru un popor de idioţi. De asta numai eu am fost în stare.”
Și astfel, mi-am adus aminte, deunăzi, că într-o seară, prin decembrie, când am avut drum pe lângă ambasada Franței din București, am văzut amplasamentul unde, în perioada interbelică, mulți bărbați au primit servicii sexuale pe bani: imobilul duduii Maria Mihăiescu – cea mai cunoscută curvă a României. I se mai spunea și Mița Biciclista pentru că mergea pe bicicletă (povestea că este prima femeie din România care a mers pe bicicletă nu este adevărată, dar lămurim altădată).
Pe scurt: este o clădire care a aparținut celei mai mari curve a României – Mița Biciclista, o femeie de moravuri ușoare care a întreținut relații sexuale cu o mulțime de bărbați, în mare parte, cei mai cunoscuți oameni ai vremii: „Era o demimondenă, mă rog, hai să-i spunem în mod vulgar, o curvă de mare lux. Lucru rar la vremea aceea, în anii ‘20, făcea ciclism prin București pentru a-şi menţine silueta. Făcuse avere şi una din casele ei era cea în care am locuit noi”, povesteşte istoricul Neagu Djuvara, în cartea „Un secol cu Neagu Djuvara”.
Se pare că primul amant i-a fost chiar Regele Leopold al Belgiei, iar printre numele celebre de iubiți au fost și cele ale pictorului Nicolae Grigorescu, poetului și omului politic Octavian Goga şi chiar al Regelui Ferdinand. Despre acesta, bârfele vremii spuneau că i-ar fi făcut cadou chiar casa din apropiere de Piața Amzei.
Găsiți pe Google toată povestea.
Ideea e alta: cum dracu’ să nu se prindă nimeni că promovăm casa unei curve (așa îi spunea domnul Djuvara, așa că o să-l copiez și eu), renovate, zice lumea, cu ceva ițe pe la primăria domnului Nicușor Dan.
Cum este posibil să dăm atâta importanță unui edificiu care a fost loc de rușine? Nu cumva, în mod fin și subliminal, transferăm toată această poveste într-o identitate de nație? Adică, destul că l-am înjurat pe Capatos ani de zile, am huiduit-o pe Bianca Drăgușanu, că am căutat-o pe Elodia pe la DD, că am blasfemiat-o pe Columbeanca, că ne-a transformat generații de… muieri în gerontofile penibile și multe altele, iar acum, nu vedem blana de oaie după lup?
Am văzut că s-a tot ferit prin presă să se spună că a fost casa unei curve. Ba se spune curtezană sau casa primei bicicliste. Hai, sictir! Asta e un soi de simț de rușine al celor care au marketat asta.
Da’ chiar, de unde dracu’ această casa a avut aprobare să amplaseze diverse decorațiuni pe trotuar? Domnul primar, nu vă e rușine? Sau e vreo dragoste ascunsă? Ups…sau doamna primăriță?
Încă ceva, văd că cine face și drege la Casa cu Biciclista este o asociație care a pus în nume „Cultura”. Oare dudii ăștia care au făcut treaba cu pricina, au citit „Trilogia culturii” a lui Blaga și au înțeles mai bine că, (virgulă) cultura e de toate felurile, chiar și subcultura modernistă pe care o fac ei, sau poate că au aflat că dacă pui „cultură” în numele unei chestii gen ONG, poți să mai „tragi” niște bani „legali”? Ups…așa zice lumea!!!
Să știți că nu sunt vreun Grinch. Și nici ciudă nu-mi e. Doar că am un spirit al penibilului foarte dezvoltat și îl miros oriunde. Îi felicit pe proprietari pentru că au făcut treabă bună (sau asociatia cu pricina). Au dat viață unei clădiri, unei opere de artă. Povestea cu Mița Biciclista este fascinantă, genială. Și adevărată. Marketingul a fost bun. Să nu uităm că există Red Light District, Moulin Rouge în Paris si multe astfel de zone. Dar, totuși, nu există o manipulare perfidă gen „asociație culturală” care face și drege cu curvele (să nu uităm că Neagu a zis-o, da?).
Așa că, data viitoare când mai mergem prin Paris sau Barcelona și vedem țigani la cerșit, să nu o mai dăm pe englezește. Sau româncele prin restaurantele de lux din Dubai. Să nu uităm că și cerșetorii și fetele de produs sunt ale noastre. Și da, ați făcut toate poze la casa mămicii lor: Mița! Și da, dacă locuința celei mai mari curve din România a ajuns dintr-o poveste deocheată într-un brand de țară…
PS: Am văzut și miniștrii care se pozau la casa cu pricina și puneau pe Insta. Păi, unde mergem, Coane Fănică?
Și, să termin într-un mod tradițional, popular, zic așa:
„Știu că sunt prost, dar când mă uit în jurul meu, prind curaj” – Ion Creangă
sau:
„Vrei să cunoști lumea? Privește-o de aproape. Vrei să-ți placă? Privește-o de departe!” – Ion Luca Caragiale
Voi alegeți!
Până data viitoare, nu uitați ce zicea Dante: „Iubirea mișcă soarele și stelele”!
PSS: Imaginați-vă următorul scenariu: te duci cu copilul tău de 5-6 ani la cea mai luminată casă din București (nu, nu acasă la Iliescu) și vă întreabă cine e Mița asta? Ce îi spuneți? Și cel mic continuă: dar cu ce se ocupa, mami, tanti Mița? Și după ce îi explicați, o să vă mai întrebe: și Moș Crăciun venea la ea, periodic? Și cum, faza cu barza nu este adevărată?