Asistăm zi de zi la scumpiri masive a produselor alimentare, astfel încât este greu să îți mai poți permite același stil alimentar practicat în mod obișnuit.
Oul, cea mai ieftină sursă de proteine, poate să devină un produs de bază greu accesibil pentru mulţi dintre români. Ouăle provenite de la găini crescute la ţară sunt la mare căutare, iar unii dintre cumpărători sunt dispuşi, pentru siguranţa calităţii, să plătească şi un preţ mai mare pentru ouăle de ţară, informează Antena 3 CNN.
Orăşenii au început să prefere ouăle de ţară, mai ales că acestea sunt provenite de la găini crescute în aer liber şi hrănite cu uruială preparată chiar de către comercianţi.
Ouăle de ţară, mai scumpe decât merele
Costul unui ou de ţară mai este influenţat şi de costul actual al furajelor, care a crescut foarte mult în ultimul an și astfel îi costă mai mult pe crescătorii de păsări.
Preţul unui ou de ţară este dublu, dacă nu mai mult, faţă de un ou produs în ferma industrială. Astfel că, în funcție de cantitatea achiziționată, un ou de țară poate costa de la 1,3 lei până la 2,5 lei bucata.
Dacă vorbim de cazuri excepționale, cum ar fi ouă provenite de la rase inedite de găini, prețurile sunt şi mai mari. Spre exemplu, costul unui ou de ţară fără colesterol de la rasa de găini Araucana, este între 2,5 – 5 lei bucata.
Potrivit specialiştilor în domeniu, ouăle verzi provenite de la găinile Araucana au un conţinut ridicat de acizi graşi mononesaturaţi, care se găsesc în cantităţi mari în grăsimea de peşte.