Inundații devastatoare în vestul Germaniei
Numărul persoanelor care și-au pierdut viața în urma inundațiilor din vestul Germaniei a crescut la 106. În schimb, alte aproximativ 1.300 de persoane sunt date dispărute, iar autoritățile nu reușesc să confirme dacă sunt în siguranță, deoarece rețelele de telefonie sunt picate, relatează The Guardian. Cancelarul german Angela Merkel vorbește despre „o catastrofă”, în timp ce meteorologii anunță că ploile vor continua și în zilele următoare în zonele afectate.
Ploile torenţiale şi inundaţiile au afectat joi mai multe ţări europene, dar în Germania au provocat o catastrofă fără precedent în ultimele două decenii, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Zeci de persoane sunt dispărute în Germania
Districtul Euskirchen din landul Renania de Nord-Westfalia este cel mai grav afectat, cu 15 decese, a precizat poliţia locală care caută în continuare persoane date dispărute. Bilanţul s-ar putea agrava. În Schuld, la sud de Bonn, unde şase case de pe malul râului s-au prăbuşit, poliţiştii au anunţat că între 50 şi 60 de persoane sunt date dispărute.
În localitatea Mayen străzile au fost inundate. Localnicii au fost rugaţi să trimită poliţiei înregistrări video şi fotografii care ar putea oferi detalii despre persoanele dispărute. „În 2016, am cunoscut inundaţii extreme, dar acestea le-au depăşit cu mult”, a declarat Uli Walsdorf, director adjunct al departamentului de pompieri din Mayen.
În această regiune vastă, doi pompieri au murit în timpul intervenţiei, în timp ce alte două persoane şi-au pierdut viaţa în pivniţa lor inundată.
Armata chemată în ajutor
Forţele armate germane ajută la operaţiunile de salvare a persoanelor în diferitele zone din Germania afectate grav de inundaţiile produse din cauza precipitaţiilor masive din ultimele zile. Aproximativ 300 de soldaţi au fost desfăşuraţi în regiunile cele mai afectate.
Statele vecine regiunilor germane cele mai afectate, Belgia şi Luxemburg, sunt, de asemenea, afectate de intemperii. „Numeroase” case sunt inundate şi „mai multe locuinţe” din toată ţara şi ocupanţii lor au fost evacuaţi, potrivit autorităţilor luxemburgheze.
Politicienii germani dau vina pe schimbările climatice
Cancelarul Angela Merkel, care se află într-o vizită în Statele Unite, s-a declarat „bulversată” de gravitatea intemperiilor din ţara sa. „Sunt bulversată de catastrofa pe care trebuie să o îndure atâtea persoane în zonele inundate. Transmit compasiunea mea familiilor celor morţi şi ale celor dispăruţi. Mulţumirile mele cele mai sincere numeroşilor şi neobosiţilor salvatori şi serviciilor de urgenţă”, a scris pe Twitter, în numele şefei executivului german, purtătorul de cuvânt Steffen Seibert.
Este o „tragedie” a cărei amploare este „departe de a fi previzibilă”, a avertizat ministrul de Interne, Horst Seehofer, într-un interviu acordat Bild.
Cu două luni şi jumătate înainte de alegerile generale, mai mulţi candidaţi, inclusiv favoritul, conservatorul Armin Laschet, dau vina pe schimbările climatice pentru aceste furtuni deosebit de violente. Armin Laschet a declarat că „aceste capricii meteorologice extreme sunt consecinţele schimbărilor climatice”. În opinia sa, Germania trebuie „să se pregătească mult mai bine. Acest lucru înseamnă că trebuie să accelerăm măsurile de protecţie climatică – la nivel european, naţional şi mondial”, a adăugat Laschet, care îi devansează pe ecologişti în sondaje.