Directoarea ICR Londra, Catinca Nistor, a fost revocată din funcție!
Mandatul ei la șefia instituției de cultură a fost unul controversat, în special din cauza faptului că și-a închiriat un apartament pe care statul plătea mii de lire lunar, potrivit Libertatea. Procedura de revocare a fost inițiată în luna martie, odată cu cererea înaintată de directorul ICR, Liviu Sebastian Jicman, către Ministerul Culturii și Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
La sfârșitul lunii martie, demiterea Catincăi Nistor a fost votată și în Comisiile de cultură și politică externă din Senat, în unanimitate. Votul din Senat a fost unul consultativ, fiind nevoie ca revocarea să fie semnată de ministrul culturii, Lucian Romașcanu, și cel al MAE, Bogdan Aurescu. Din momentul în care cele două ministere și-au dat acordul, Catinca Nistor a mai avut la dispoziție 30 de zile până să părăsească funcția – perioadă care s-a împlinit pe 15 mai.
„Ordinul a ajuns la Ambasada României în Marea Britanie și doamna Nistor a luat la cunoștință. Dânsa a solicitat să rămână la Londra pe funcția de referent, dar a fost refuzată”, declară surse din interiorul ICR.
Nu se știe cine îi va lua locul Conform procedurilor, pentru funcțiile de director ICR în străinătate, Liviu Jicman trebuie să facă o propunere de numire, iar ministerele Culturii și Afacerilor Externe, precum și Comisiile de cultură și de politică externă din Senat trebuie să o avizeze pozitiv. Pentru aceste funcții, legea nu prevede ocuparea lor prin organizarea unor concursuri.
Un spectacol de 1 Martie, motivul revocării
Cererea de revocare a Catincăi Nistor din fruntea ICR Londra a fost semnată de Liviu Sebastian Jicman pe 9 martie. „Sigur că vom aviza propunerea ICR de revocare, dar, sincer, pentru a nu trece prin toate procedurile care se impun și care ar reprezenta un deficit suplimentar de imagine pentru Institut, aș aștepta cu încredere demisia doamnei Catinca Nistor”, declara atunci ministrul Lucian Romașcanu.
În documentul semnat de directorul ICR se argumentează necesitatea demiterii prin faptul că actrița a cântat, cu ocazia unui eveniment dedicat zilei de 1 Martie, melodia „Mocirița”, moment devenit viral pe internet și aspru criticat de oamenii de cultură. „Menirea unui director de institut în străinătate este să sprijine actul artistic, artiștii, nu să fie în prim-plan. Cred că în cazul doamnei Nistor, acest moment a avut un impact negativ asupra imaginii ICR Londra, de altfel foarte criticat în spațiul public și anterior”, a spus Liviu Jicman.
Activitatea de director ICR Londra a Catincăi Nistor a fost însă umbrită de dezvăluirea că aceasta a refuzat locuința de stat și a ales să-și închirieze un apartament de lux, pentru care MAE plătea o chirie lunară de 6.500 de lire. Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a dispus rezilierea contractului de închiriere, însă acest lucru nu a fost posibil, din cauza prevederilor din contractul încheiat de Catinca Nistor, așa că ministerul este obligat să plătească 78.000 de lire pentru acest apartament.