Cisnădioara, un loc de poveste
Dacă ești în căutare de locuri frumoase, parcă desprinse din povești, și mai ești și pasionat de istorie, atunci Cisnădioara este locul care te va reconecta cu natura și vremurile de altădată. Fie că vii dinspre Sibiu, fie că vii dinspre Cisnădie, de cum intri în Cisnădioara vei observa pe culmea stâncoasă a dealului Sf. Mihail o cetate fortificată, monument reprezentativ al stilului romanic din Transilvania.
Se spune că întemeietorii Cisnădioarei ar fi fost colonişti de origine franceză, veniţi în această zonă prin ordinul cistercian. Aceştia au preluat bazilica de la Cisnădioara pe care au transformat-o într-o fortăreaţă romanică, dar cu influenţe gotice. Platoul pe care este construită bazilica a fost înconjurat de un zid din piatră. De aici, se deschide o panoramă foarte frumoasă asupra întregii zone.
În curtea cetăţii se mai pot vedea şi astăzi ghiulele imense din piatră pe care, tradiția spune că tinerii ce doreau să se căsătorească erau obligaţi să le urce în curtea bisericii (singuri sau ajutaţi de prieteni) pentru ca apoi, în caz de asediu, să le arunce peste ziduri împotriva duşmanului. Astfel, tânărul aspirant la însurătoare dovedea întregii comunități și familiei viitoarei soții că este vrednic de a-și întemeia un cămin.
Cetatea şi-a pierdut rolul său de odinioară, însă an de an îşi îmbracă hainele de „vedetăˮ devenind fie scenă pentru spectacole de teatru, fie personaj principal în filme istorice sau documentare.
Tot în Cisnădioara, în centrul satului, mai poți vizita biserica evanghelică, construită în secolul XVIII, în stil baroc. Cisnădioara este îndrăgită nu doar pentru cetatea şi biserica evanghelică ci pentru liniştea şi frumuseţea peisajului înconjurător.
Biserica este atestată documentar la 1223, când Magister Goulinus o donează Mănăstirii cisterciene de la Cârta. În interiorul monumentului au fost amplasate monumentele funerare ale ofițerilor și soldaților germani și austro-ungari căzuți în luptele din jurul Sibiului în toamna anului 1916. Plăcile funerare au fost strămutate din cimitirul de la Gușterița în anul 1940.
Este construită din piatră, păstrată în condiții excelente, fiind situată pe vârful unui deal împădurit, odinioară loc de apărare împotriva invaziilor străine.
Descoperă frumusețea României și ia la pas locațiile de vis care îți vor tăia răsuflarea. Îți vom povesti cu tâlc despre cele mai prețioase comori pe care le are țara noastră!
[meta_gallery_carousel]
Surse: