Petrecerile de 1 mai de pe litoralul românesc par să fi devenit piaţă de desfacere pentru traficanţii de droguri străini.
Poliţiştii au prins 11 dealeri, britanici sau italieni, care împrăştiau substanţe stupefiante la festivaluri. Drogurile erau ascunse în tablourile din apartamante închiriate şi erau vândute pe grupuri de WhatsApp.
„Cocaina roz” a ajuns şi în România după ce a luat cu asalt pieţele din SUA şi din Vestul Europei. Drogul este originar din Columbia, iar pe piaţa americană şi europeană se vinde cu 500 de euro gramul, potrivit ObservatorNews.
Ce este „cocaina roz”?
Drogul nu are nicio legătură cu cocaina. Este o doar denumire dată de traficanţii columbieni pentru a-l face mai atractiv. Potrivit Vice, „cocaina roz” este un mix de ketamină, MDMA şi un colorant alimentar roz, adăugat doar pentru a face substanţa uşor de recunoscut. Drogul este creat şi vândut de o generaţie nouă şi tânără de traficanţi din Columbia care s-au apucat să producă această substanţă pentru turiştii care frecventează cluburile de noapte din Columbia.
Produs pentru prima dată în 2010, a intrat pe piaţa americană şi ulterior pe cea europeană. Prima ţară europeană în care a apărut „cocaina roz” a fost Spania. Poliţia i-a dat denumirea de „cocaina roz”, în timp ce consumatorii numesc drogul „tusi”. Denumirea vine de la faptul că iniţial, în compoziţie, se regăsea şi drogul psihedelic 2C. Colorantul alimentar roz are aromă de căpşuni şi a fost adăugat exclusiv din raţiuni de „marketing”.