Record de participare la pelerinajul Sfintei Parascheva din Iași
Weekendul acesta Iașul a fost în sărbătoare! Zilele orașului au fost marcate de vestitul pelerinaj la Cuvioasa Parascheva ale cărei moaște se află la Catedrala Mitropolitană din Iași. Pelerinii au așteptat numeroase ore și au stat la cozi de peste 6 km ca să ajungă să se roage la Sfânta Parascheva.
Mai mulți pelerini ca în anii trecuți
Dacă înainte de pandemie se înregistrase recordul de pelerini care au așteptat la moaștele Sfintei Parascheva, potrivit jandarmilor, anul acesta recordul a fost depășit. Peste 300.000 de oameni au participat la cel mai mare pelerinaj ortodox din lume.
Cel mai mare număr de credincioși din 2019 încoace
Oameni din toată țară, dar și din țările vecine ortodoxe, au participat la această sărbătoare, care după o săptămână de pregătiri și rugăciune zilnică, a atins vineri, 14 octombrie, cel mai mare număr de pelerini din ultimii ani.
Refugiații din Ucraina, aflați în România, au asistat și ei la slujbă și au fost surprinși de numărul mare de pelerini care au așteptat să le vină rândul să treacă pe sub baldachinul sfânt al Cuvioasei Parascheva. Aceștia au spus că nu au mai văzut o asemenea mobilizare religioasă niciodată.
Peste 15.000 de oameni au luat parte vineri la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană, în cadrul căreia Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan, a oferit distincţia „Crucea Sfântului Iosif cel Milostiv” mai multor persoane implicate în ajutorarea refugiaţilor din Ucraina.
„Privindu-i, îţi dai seama câtă forţă poţi să primeşti de la Dumnezeu, în momentul în care te angajezi spre un demers spiritual duhovnicesc. Aceştia sunt cei care ne dau nouă lecţii şi pentru o jumătate de secundă, cât pot să şadă în faţa sfintei racle, ei sacrifica drum, bani şi foarte, foarte multă răbdare”, a declarat ÎPS Teofan Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
După slujbă, Primăria a împărţit 85.000 de sarmale pelerinilor veniţi la Iaşi.
Pe toată durată pelerinajului, mai mulți voluntari au ajutat pelerinii să mai uite de oboseală, oferindu-le apă, ceai și mâncare, stând la dispoziția lor în cazul în care exista nevoia de intervenție medicală.
Românii continuă să fie unul dintre cele mai credincioase popoare din lume
Spre deosebire de Occident, unde evenimentele la care se strâng oameni în număr mare sunt de ordin laic, în România și în Estul Europei, dogmele religioase încă nu și-au pierdut din tradiție.
Sfintei Parascheva îi sunt atribuite vindecări miraculoase, astfel încât credința este cea care le-a oferit putere pelerinilor să ajungă la ea, în speranța că eforturile lor vor fi răsplătite. Pelerinii s-au rugat pentru sănătate, pace, bunăstare, vindecare de boală și trai liniștit.
În ultimii doi ani, din cauza pandemiei, numărul pelerinilor a fost restricționat, însă anul acesta, autoritățile se așteptau ca Iașul să devină epicentrul țării preț de o săptămână în care apărătoarea Moldovei – Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost sărbătorită de Biserica Ortodoxă.