Ipoteză nouă în privința pandemiei de coronavirus
O echipă internațională de experți a anunțat că a găsit date genetice de la o piață din Wuhan, China, care leagă noul coronavirus de un animal canin, câinele-raton – o specie care în România este cunoscută sub numele de enot, informează Știrile ProTV.
Enotul trăiește și în Delta Dunării, seamănă cu un bursuc și cu un câine, și mai este cunoscut și sub denumirea de „bursucul cu barbă”. Acestea ar putea fi noi dovezi că cea mai gravă pandemie din ultimul secol ar fi putut fi declanșată de un animal infectat care era comercializat ilegal în China.
Potrivit New York Times, datele genetice au fost extrase din probe care au fost prelevate din interiorul și din jurul pieței de fructe de mare Huanan, începând din ianuarie 2020, la scurt timp după ce autoritățile chineze au închis piața din cauza suspiciunilor că ar fi avut legătură cu apariția unui nou virus.
Până atunci, însă, animalele fuseseră evacuate, dar cercetătorii au prelevat probe de pe pereți, podele, cuști metalice și cărucioare folosite adesea pentru transportul cuștilor de animale.
Câinele-raton a declanșat pandemia de coronavirus
În probele care au ieșit pozitive la coronavirus, echipa internațională de cercetare a găsit material genetic aparținând unor animale, inclusiv cantități mari care se potriveau cu cele ale câinelui raton, au declarat trei oameni de știință implicați în studiu.
Amestecul de material genetic provenit de la virus și de la animal nu dovedește că un câine raton a fost infectat în sine. Și chiar dacă un enot a fost infectat, nu este clar că animalul a răspândit virusul la oameni. Un alt animal ar fi putut transmite virusul la oameni sau cineva infectat cu virusul ar fi putut transmite virusul la un câine raton.
Dar analiza a stabilit că acești câini raton – animale cu o blană pufoasă, care sunt înrudite cu vulpile și despre care se știe că pot transmite coronavirusul – au depus semnături genetice în același loc în care a fost lăsat materialul genetic al virusului, au precizat cei trei oameni de știință.