În tradiția popular-creștină, Sfântul Ilie este asociat cu momentele în care vremea este capricioasă, tună și fulgeră, fiind considerat Sfântul aducător de ploaie.
Când tună, se crede că Sfântul îi avertizează pe păcătoși, iar când trăsnește, atunci înseamnă că a găsit vreun drac ascuns în păcătosul nepocăit.
Fulgerul și trăznetul sunt armele sale predilecte (care iau adesea, în fantezia populară, chipul „biciului de foc”,), încredințate lui chiar de către Dumnezeu, ca și carul de foc cu care brăzdează cerul (motivul e biblic, dar recuzita folclorică îl leagă, parcă, de vechile divinități solare), conform Doxologia.
Sfântul Ilie este sărbătorit pe 20 iulie
Sfântul Ilie, sfânt războinic al calendarului ortodox, a fost investit de popor cu atributele tunetelor și fulgerelor. Acesta apare întruchipat pe un car de foc în timpul furtunilor și își trimite fulgerele către diavoli și păcătoși. La trăsura sa sunt înhămați doi sau patru cai albi, înaripați. Acolo, pe cer, Sfântul Ilie aleargă printre nori, tună, fulgeră și trăsnește. Speriați, dracii se ascund pe pământ: prin pomi, pe sub streașina caselor, în turlele bisericilor și chiar în corpul unor animale, în special câini și pisici.
Astfel, Sfântul Ilie trăsnește și arborii, oamenii, vitele, casele, bisericile în care s-au ascuns dracii. În tinerețe, ar fi tunat și ar fi trăsnit atât de puternic, încât plesnea copilul în pântecele mamei și vițelul în burta vacii. Pentru a nu distruge lumea, Dumnezeu sau Maica Precista l-au lăsat ciung de mâna dreaptă, l-au asurzit sau i-au scos un ochi. Cu toate acestea, el continuă să alunge dracii și să-i omoare, lovindu-i cu biciul de foc ținut în mâna stângă.
Tradiții și obiceiuri
- În ziua de Sântilie (20 iulie) e mare păcat să lucrezi, riscând să-ți ardă casa sau să fii trăsnit peste an.
- Este bine ca în vreme de furtună, ferestrele și ușile caselor să nu fie lăsate deschise, ca să nu se poată strecura vreo spurcăciune de drac înăuntru și casa să fie trăsnită. Dracul trage mai mult la carpen, de aceea e bine să nu ai la casă acest lemn, ori să te adăpostești sub carpen.
- Trebuie să-ți faci cruce des, căci Dumnezeu i-a zis lui Ilie, când i-a dat biciul în mână: „Ilie, în toate să dai, dar în cruce să nu dai!”.
- La sate este ziua recoltării mierii de albine, ziua când ciobanilor le este permis pentru prima dată să coboare după urcarea oilor la stână, fiind totodată și prilej de organizare de târguri, iarmaroace și bâlciuri.