Dezastrul din Turcia și Siria a șocat întreg mapamondul! Bilanțul victimelor din cele două țări depășește deja 5000 de morți.
Privim cu greu imaginile înspăimântătoare din Turcia, îngrijorați de felul cum am supraviețui dacă un astfel de cutremur ar avea loc în România.
La aproape 46 de ani de la cutremurul din 1977, starea infrastructurii de sănătate din România lasă mult de dorit în ceea ce privește capacitatea de răspuns la un cutremur de magnitudinea celor care au avut loc în Turcia. Unitățile medicale fac parte din infrastructura critică de intervenție post-cutremur. Spitalele care deservesc mii de oameni, la un seism de magnitudine 7,5, s-ar prăbuși instantaneu, conform Libertatea.
Situația ar fi cu atât mai gravă în 2023, având în vedere că statul român nu a ridicat spitale noi, după revoluție.
1 din 3 spitale ar putea fi grav avariat la un cutremur puternic
„O treime din spitalele din București administrate de către minister sau municipalitate ar putea fi grav avariate de un cutremur puternic. Acest lucru ar putea avea consecințe dezastruoase pentru măsurile ce trebuie asigurate de autorități în etapa de răspuns la seism”, arăta un document al Curții de Conturi, publicat în 2022.
Aproximativ jumătate din cele 375 de spitale din România sunt expuse la niveluri medii de hazard seismic, în timp ce 3% sunt expuse la niveluri ridicate de hazard seismic, spunea și un document al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Scenariu devastator pentru România
În 2018, Departamentul pentru Situații de Urgență a făcut ultimul mare exercițiu de simulare a unui cutremur de 7,5 grade. În scenariul DSU, victimele estimate erau 4.380 de morți, 8.040 de răniți, aproximativ 50.000 de persoane rămase fără adăpost.
Avem multe clădiri cu buline roșie, pe punctul de a se prăbuși, fie că sunt spitale, case vechi boierești abandonate, chiar cu prestigiu istoric, dar rămăse nerestaurate, prezintă un risc îngrijorător în cazul unui hazard seismic, mai ales dacă în acestea se desfășoară activități zilnice, sunt locuite ori situate în proximitatea altor clădiri.
O analiză făcută de publicația Europa Liberă arată că situația multor spitale din țară – unele dintre ele construite la 1900 – nu s-a schimbat mai deloc.