Marți, ora 15.16, un seism puternic a avut loc în Oltenia, Gorj, cu magnitudinea de 5.7, la adâncimea de 40 km, potrivit Euronews Romania.
Cutremurul s-a produs la 102km SV de Sibiu, 106km NV de Craiova, 136km V de Pitești, 167km E de Timișoara, 180km S de Cluj-Napoca, 184km SE de Arad, 196km V de Brașov, 219km E de Belgrad, 223km E de Zemun, 223km V de Ploiești.
Raed Arafat: „Până acum nu avem victime și nu avem efecte grave”
„În fiecare județ au început evaluări. La nivel național a fost activată grupa operativă la nivelul MAI, cu participarea de ofițeri din partea IGSU și din partea DSU și care a avut și o vizită din partea ministrului Afacerilor Interne care a participat la evaluări, ca să ne asigurăm că nu avem nimic critic. La nivel local, verificarea situației din teren, este o datorie a Inspectoratelor pentru Situații de Urgență. În Gorj a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Au fost înregistrate efecte în șase localități din trei județe – Gorj, Dolj și Mehedinți, fiind înregistrate peste 50 de apeluri de urgență prin 112.
Apelurile s-au referit la fisuri sau la elemente de construcție căzute. Inițial s-a vorbit de o eventuală casă prăbușită, care s-a infirmat. Până acum s-au raportat: șapte case cu fisuri sau elemente căzute, în Târgu Jiu și Arcani, patru sedii de instituții, între care Primăria, cinci blocuri de locuit, 15 avarii la coșuri de fum de la blocuri din Târgu Jiu. În Dolj sunt elemente de construcție în pericol să cadă de pe o clădire a Poliției de Frontieră”, a declarat șeful DSU Raed Arafat.
Întrebat dacă vor mai apărea replici, el a menționat că este posibil acest lucru, însă se speră ca activitatea seismică să scadă din intensitate.
„Cutremurul sau activitatea seismică va scădea în timp. De obicei, asta durează, durează cam o lună de zile la un cutremur de genul acesta, de suprafaţă. Vor fi foarte multe replici”, a explicat Arafat.
Arafat: „Panica poate duce la greșeli”
„E normal să apară un moment de panică. Panica poate duce la greșeli de comportament și la probleme mult mai mari dacă oamenii nu înțeleg cum să reacționeze și nu se pregătesc. Panica poate fi ucigătoare. Mesaje RO-Alert nu se dau înainte de cutremur, iar după cutremur se dau doar pentru indicații, dacă sunt efecte grave. A doua sursă de informare rămâne aplicația DSU, pe care vă sfătuim să o descărcați. Mai avem portalul fiipregatit.ro, unde găsiți informații înainte să aibă loc un cutremur, ce este de făcut în timpul unui cutremur și după cutremur. Trebuie să le știm înainte de cutremur. O casă pregătită pentru cutremur înseamnă prevenirea unor probleme – mobilier fixat, fără elemente grele sus, prevenirea unor probleme în interiorul casei”, a subliniat Raed Arafat.
Seismul a fost resimțit în mai multe orașe, printre care și București, Sibiu, Vâlcea, Craiova, Timișoara și Arad, dar și în Alexandria, Pitești, Sibiu, Brașov, Cluj-Napoca și Târgu Jiu.
Zona Vrancea, cea mai fierbinte parte a țării
Cea mai predispusă zonă a țării pentru activitate seismică este județul Vrancea. Aici se produc frecvent cutremure de intensitate mai mică, de ordinul sutelor pe an, și, uneori, unele semnificative, pentru că zona este situată la întâlnirea dintre trei plăci tectonice, dar astfel de zone sunt și în sudul țării, în Dobrogea, în vestul țării, în Transilvania, în nord-vest.
Cel mai puternic cutremur produs pe teritoriul actualei Românii a fost în 1802. A avut o magnitudine de 7.9 și a durat două minute. A fost atât de puternic, încât s-a resimțit până la Moscova și Istanbul și a produs un efect foarte rar, conform istoricilor, lichefierea solului.
Un secol mai târziu, în 1901, un cutremur de 7.2 produs la granița dintre Bulgaria și România, în zona Șabla, a generat un tsunami de trei metri înălțime în Marea Neagră și a inundat mai multe localități.
Cel mai recent cutremur major s-a produs în 1990
Zona Vrancea a fost epicentrul celor mai multe cutremure puternice, inclusiv cel din martie 1977, cel mai puternic din istoria recentă. Mii de oameni au murit atunci și zeci de mii au fost răniți, pentru că foarte multe clădiri s-au prăbușit, mai ales în București.
Iar cel mai recent cutremur major s-a produs în 1990, cu magnitudinea de 6.9. Concluzia experților este că un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 se poate produce oricând în Vrancea, iar aceasta nu este singura zonă în care pot avea loc cutremure cu magnitudine ridicată.