Datoria publică a României a crescut cu aproximativ 40 de miliarde de lei, de la 801,69 miliarde lei în ianuarie la 841,29 miliarde lei.
Situație critică pentru economia statului român! Datoria publică a României a crescut cu brusc în luna februarie a acestui an. Creșterea se datorează strategiei implementate de Ministerul Finanţelor de a împrumuta în primele luni o parte mare din necesarul de finanţare pentru întreg anul.
Astfel, gradul de îndatortare din februarie se situează la 52,4% din PIB, iar pentru luna ianuarie a fost anunțată 50,2% din PIB și revizuită ulterior la 49,9% din PIB.
La ce să ne așteptăm
În mod normal, în momentul în care se depășește peste 50% din PIB, Guvernul ar trebui să adopte automat unele măsuri de reducere a cheltuielilor, pentru a controla astfel deficitul, însă această prevedere nu a fost respectată.
În ultimii ani, depăşirile pragului de 50% au fost înregistrate în mai multe rânduri, pe termen scurt, fluctuațiile fiind tratate de Guvern ca prilej pentru stimularea economiei prin investiţii pentru a ţine sub control gradul de îndatorare.
Ce spune Uniunea Europeană
La nivel european, statele membre UE, au adoptat luni noi reguli care reglementează nivelul datoriei publice pe care o ţară UE o poate acumula şi mărimea deficitului bugetar permis. Aceste reglementări menţin limitele privind datoria şi deficitul public prevăzute în tratate, la 60%, respectiv 3% din PIB.
Ce reguli stabilește noua legislație:
- țările care depăşesc limita datoriei trebuie să îşi reducă datoria cu un punct procentual în fiecare an dacă depăşeşte 90% din PIB şi cu jumătate de punct dacă nu atinge acel nivel
- statele cu un deficit de 3% vor trebui să-l corecteze până la 1,5% ca măsură de siguranță în cazul unei crize economic
Ce urmează pentru România
Bugetul României a avut de suferit în urma jocurilor electorale. Dezechilibre economice vor exista și pe termen lung.
- la finalul anului 2019, datoria publică a României era de 373,53 miliarde de lei
- la final de 2020 a crescut la 499,64 miliarde de lei
- la finalul anului 2021, 577,26 miliarde de lei
- la final de an 2022, a fost 665,55 miliarde de lei
- și la finalul anului 2023, s-a majorat la 782,17 miliarde de lei.
Având în vedere că anul 2024 este un an electoral de foc (Citește ce alegeri avem anul aceste în România, dar și în lume 2024: AN ELECTORAL Ce alegeri vor avea loc în lume?), nu putem decât spera ca economia țării să nu sufere și mai multe derapaje la nivel macroeconomic.