În contextul în care tinerii nu mai sunt atrași de o carieră în domeniul militar, politicienii analizează cu mai multă atenție capacitatea individuală de apărare. Tot mai mulți decidenți europeni au început să ia în calcul varianta serviciului militar obligatoriu.
Printre statele care au lansat recent ideea armatei obligatorii se numără Marea Britanie și Germania. State în care serviciul militar este deja obligatoriu, precum Danemarca și Lituania, își propun să-și îmbunătățească legislația internă.
Armata nu îi mai atrage pe tineri
Tinerii nu își doresc să lupte pe front în eventualitatea unei escaladări a conflictului ruso-ucrainean. Una dintre opțiunile politicienilor lituanieni este înrolarea voluntară pentru sesiuni de pregătire anuale, vreme de o lună în fiecare vară, timp de trei ani. În teorie, după această pregătire estivală, civilii ar fi pregătiți de luptă. Pe lângă Lituania, mai au o formă de serviciu militar obligatoriu Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, Letonia, Austria, Grecia și Estonia.
În 2015, Norvegia a devenit primul membru NATO și prima țară europeană care a introdus serviciul militar obligatoriu atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
În 2019, Franța a lansat înrolarea soft, prin care tinerii au putut efectua un serviciu voluntar. Macron a prezentat proiectul drept o modalitate de a dezvolta patriotismul și coeziunea socială. Armata germană, de exemplu, nu reușește să recruteze suficienți soldați, în pofida unei vaste inițiative de consolidare a forței de apărare a țării, antrenată de contextul conflictului din Ucraina.
Unul dintre motivele pentru care armata nu mai reprezintă o opțiune pentru tineri este că aceasta nu poate concura cu salariile și condițiile din sectorul privat, alături de riscurile periculoase în fața cărora se supun.
Modelul finlandez
De ce este Finlanda diferită? „Serviciul de recrutare are o istorie îndelungată în Finlanda și are un sprijin larg în societate”, a declarat Elina Riutta, președinta Uniunii Conscripților din Finlanda, potrivit Digi24. Finlanda se află într-o poziție unică din punct de vedere geografic, având o graniță lungă cu Rusia și o istorie amplă a serviciului militar. Exemplul Finlandei nu este neapărat aplicabil altor țări.
Majoritatea cetățenilor europeni nu au încredere în autoritățile interne ceea ce pune dificultăți majore proceselor de recrutare în domeniul militar.