Șantierul de la Piața Unirii a fost desființat marți dimineață, după ce primarul general Nicușor Dan a declarat luni că lucrările pentru refacerea plafonului Unirii sunt ilegale și a încercat să le oprească cu ajutorul Poliției Locale.
Din Parcul Unirii au fost îndepărtate toate utilajele și gardurile montate luni la ordinul primarului Daniel Băluță (PSD, Sectorul 4).
Nicușor Dan a încercat de trei ori, luni, să demonteze gardurile de la șantier, dar a fost oprit de Poliția Locală Sector 4, care este subordonată primarului Băluță. Deși a apelat la Poliția Națională și la Jandarmerie, cele două instituții nu au intervenit.
Șantierul de la Piața Unirii desființat
Daniel Băluță a inițiat șantierul pe baza unei autorizații de construire de urgență eliberată de Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță (PSD). Ca răspuns, Nicușor Dan a afirmat că autorizația este ilegală, având în vedere că Primăria Municipiului București este proprietarul și administratorul zonei, nu Primăria Sectorului 3.
În ultimele două luni, Băluță a solicitat constant o autorizație de urgență pentru repararea plafonului de beton de la Piața Unirii.
Întreg scandalul, care a fost intens mediatizat, a escaladat luni seară, fiind necesară intervenția mai multor echipe de la Poliția Capitalei, care au deschis un dosar penal.
Unul dintre polițiștii locali prezenți la fața locului ar fi suferit o rană în urma demolării gardului.
Ilegalități la Piața Unirii
Nicușor Dan a declarat că expertiza prezentată de Băluță nu justifică o astfel de autorizație, ci necesită una în regim normal, care implică obținerea a 20 de avize de la instituții și companii care oferă utilități în Piața Unirii. Băluță a evitat procesul de obținere a avizelor și autorizației de la Primăria București, obținând în schimb aprobată de la Primăria Sector 3.
Luni, Nicușor Dan a emis o decizie de demolare a gardurilor montate de Primăria Sectorului 4, însă prefectul Capitalei, fost primar PSD al Sectorului 2, a anunțat că va contesta decizia în instanță.
După tensiunile din Parcul Unirii, luni noapte, primarul Băluță a declarat că le va spune angajaților săi să părăsească zona.
Context
Planșeul care acoperă Piața Unirii – una dintre cele mai frecventate zone din România, cu aproximativ 100.000 de mașini pe zi – este deteriorat și necesită reparații, a declarat primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, în luna septembrie.
În București, din punct de vedere administrativ, primăriile de sector și primăria generală gestionează diferite zone ale orașului, inclusiv străzi, parcuri și poduri.
Primăria Capitalei afirmă că deține dreptul de proprietate asupra terenului din Parcul Unirii și a părții supraterane a Planșeului Unirii, susținând că aceasta îi aparține și că a fost întabulată greșit.