Curtea Constituțională a admis, sâmbătă, contestările a două persoane și a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr. 18/D din 3 octombrie 2024, care se referea la candidatura Dianei Iovanovici-Șușoacă. Aceasta a depus din nou candidatura sâmbătă seara, la ora 23:50, cu doar 10 minute înainte de expirarea termenului limită.
Totuși, duminică seara, Biroul Electoral Central a respins înregistrarea candidaturii Dianei Iovanovici-Șoșoacă ca inadmisibilă.
În şedinţa de duminică seara, BEC a adoptat următoarele decizii:
- – Respinge înregistrarea candidaturii Elenei Tufecciu la alegerile prezidenţiale din 2024.
- – Respinge înregistrarea candidaturii lui Gheorghe Ghelcea, candidat independent, la alegerile prezidenţiale din 2024.
- – Respinge înregistrarea candidaturii independente a lui Ion Popa la alegerile prezidenţiale din 2024.
- – Respinge înregistrarea candidaturii Cristinei Tufănoiu la alegerile prezidenţiale din 2024.
- – Respinge înregistrarea candidaturii Oanei Creţu la alegerile prezidenţiale din 2024.
- – Respinge înregistrarea candidaturii independente a lui Ciprian Romeo Mega la alegerile prezidenţiale din 2024.
- – Respinge înregistrarea candidaturii independente a lui Petru Mîndru la alegerile prezidenţiale din 2024.
- – Respinge înregistrarea candidaturii lui Răzvan-Nicolae Constantinescu la alegerile prezidenţiale din 2024.
- – Respinge înregistrarea candidaturii Mariei Marcu la alegerile prezidenţiale din 2024.
La cine se duc voturile lui Șoșoacă?
Analiștii politicii mizează pe faptul că după ieșirea din cursa prezidențială a Dianei Șoșoacă, voturile ei se vor duce către George Simion.
Această situație indică faptul că retragerea liderului SOS România ar putea spori șansele lui George Simion de a accede în turul doi. Similar cu strategia Iliescu-Vadim Tudor din 2000, se conturează ideea că adevăratul câștigător va fi, indirect, liderul PSD, Marcel Ciolacu.
Explicația este simplă: fără un candidat, susținătorii Dianei Șoșoacă ar putea să se îndrepte către liderul suveranist cu cele mai mari șanse de a ajunge în turul doi, adică spre candidatul AUR. Astfel, dacă voturile din zona naționalistă rămân concentrate, George Simion ar putea ajunge în turul doi alături de Marcel Ciolacu, reeditând finala prezidențială din 2000, Iliescu versus Vadim Tudor.
Cele mai recente sondaje efectuate de PNL și USR, realizate după scandalul legat de excluderea Dianei Șoșoacă, arată că o mare parte dintre susținătorii acesteia se vor orienta către George Simion ca opțiune secundară. Aceste date sugerează o posibilă redistribuire a voturilor, dar nu neapărat o concentrație care să influențeze dramatic rezultatul final al alegerilor.
USR vizează o parte din voturile electoratului SOS România
USR își propune să atragă voturi din rândul electoratului anti-sistem, orientându-se către Elena Lasconi. Conducerea USR argumentează că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă sunt considerați reprezentanți ai sistemului, în timp ce George Simion nu este perceput ca având o poziție suficient de radicală.
De asemenea, Mircea Geoană este asociat cu PSD și NATO, organizații care sunt contestate de susținătorii Dianei Șoșoacă.