Festivalul Internațional de Film de la Veneția, recunoscut oficial de Asociația Internațională a Producătorilor de Film, este cel mai vechi festival de film din lume. Alături de Festivalul Internațional de Film de la Cannes și Festivalul Internațional de Film de la Berlin, acesta este unul dintre cele mai importante festivaluri de acest tip („Big Three”).
Festivalul de film face parte din Bienala de la Veneția, fondată de Consiliul Orașului Venețian în 1895, având ca scop promovarea diferitelor laturi ale cinematografiei internaționale, sub toate formele sale: artă, divertisment sau industrie, într-un spirit de libertate și dialog.
Astăzi, Bienala include o serie de evenimente separate, printre care: Expoziția Internațională de Artă, Festivalul Internațional de Muzică Contemporană, Festivalul Internațional de Teatru, Expoziția Internațională de Arhitectură, Festivalul Internațional de Dans Contemporan și Carnavalul internațional al copiilor. De la înființarea sa și până în prezent, Festivalul de Film de la Veneția a devenit unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de film, desfășurându-se anual pe insula Lido, din Veneția, Italia. Proiecțiile din cadrul acestuia au loc în Palazzo del Cinema, de pe Lungomare Marconi, dar și în alte locații din apropiere.
Internaţional de Film de la Veneţia se află la cea de-a 78-a ediție și are loc în perioada 1-11 septembrie 2021. România este reprezentată de lungmetrajul „Miracol”, regizat de Bogdan George Apetri, care a fost selectat în secţiunea Orizzonti, și de scurtmetrajul „Plastic semiotic”, de Radu Jude, care va fi proiectat în afara competiţiei. De asemenea, „Imaculat”, de George Chiper-Lillemark şi Monica Stan, a fost selectat în competiţia Giornate degli Autori, secţiune paralelă a festivalului.
La Festivalul de Film de la Veneţia 2021 sunt aşteptate numeroase personalităţi din industrie, precum Pedro Almodóvar, Jamie Lee Curtis, Roberto Benigni şi Bong Joon-ho.
La momentul anunţării selecţiei, Roberto Cicutto, preşedintele La Biennale, a declarat că odată cu vaccinul anti-Covid speră ca atmosfera la festival să fie una mai relaxantă. „Anul trecut a început ştiind foarte puţin şi am reuşit să organizăm un festival de film cu prezenţă fizică, cu protocoale foarte eficiente. Anul acesta sper că vom fi mai relaxaţi. Avem vaccinuri, green pass, dar vor fi şi câteva restricţii”, a spus el.
Regizorul Alexander Nanau, în juriu la Veneția
Cineastul sud-coreean Bong Joon-ho va prezida juriul principal, iar Jamie Lee Curtis şi Roberto Benigni vor primi premii pentru întreaga activitate. Juriul Venezia 78 este alcătuit din regizoarea americană de origine chineză Chloé Zhao, marea câştigătoare a ediţiei de anul trecut, cu „Nomadland”, actriţa Virginie Efira (Belgia, Franţa), care a jucat cel mai recent în „Benedetta” al lui Paul Verhoeven, actriţa şi cântăreaţa Cynthia Erivo (Marea Britanie), care interpretează rolul Aretha Franklin în al treilea sezon „Genius” al National Geographic, actriţa şi producătoarea canadiană Sarah Gadon; regizorul italian Saverio Costanzo („L’amica geniale”) şi regizorul român Alexander Nanau, dublu nominalizat la Oscar anul acesta cu documentarul ”colectiv”, care a avut premiera anul trecut la Veneţia.
Până acum, cei care au obținut cele mai multe aprecieri din partea criticilor, dar și a publicului, au fost actrița Zendaya, care a optat pentru o ținuță semnată de Balmain și bijuterii Bulgari și actorul Timothée Chalamet, în Haider Ackermann.
Iar actorii Jessica Chastain și Oscar Isaac au oferit un deliciu pe covorul roșu, exemplificându-și chimia pe care o împărtășesc cei doi prieteni, foși colegi de facultate la prestigiosul Juilliard.
Cei doi buni prieteni promovează noua serie HBO Scenes from a Marriage care va avea premieră pe 2 septembrie.
https://www.youtube.com/watch?v=mRuVWHnQlV8