Un studiu recent realizat de Eurostat confirmă faptul că aproximativ o treime dintre românii care au vârstă de muncă nu lucrează.
Românului nu-i place să muncească! Acest lucru o confirmă un studiu recent realizat de Eurostat care prezintă situația contradictorie din România.
- În 2023, rata de supracalificare în România era de circa 16% (față de media UE de 22%), arată datele Eurostat
- Femeile românce au o rată de supracalificare ușor mai mare decât bărbații
- Dintre țările UE, rata de supracalificare a fost cea mai mare în Spania (36%), urmată de Grecia (31%) și Cipru (30%)
- Cele mai scăzute rate de calificare au fost înregistrate în Luxemburg (5%), Danemarca și Cehia (fiecare 13%)
Femeile, mai calificate decât bărbații
Femeile sunt mult mai califcate decât bărbații în segmentul muncii, o arată statisticile Eurostat. În 18 din cele 27 de țări ale UE, femeile au avut rate de supracalificare mai mari decât bărbații, cele mai mari diferențe fiind înregistrate în Malta și Slovacia (ambele +8 puncte procentuale (pp)) și Italia (+7 pp), citează HotNews.
Cu toate acestea, în 9 țări din UE, bărbații au avut rate mai mari de supracalificare, cele mai mari diferențe fiind înregistrate în Lituania (+5 pp), Letonia (+4 pp) și Bulgaria (+3 pp).
De asemenea, Eurostat a măsurat și ratele de ocupare (procentul de persoane angajate din totalul populației în vârstă de muncă) din statele Uniunii Europene. A treia cea mai mică e în România (68,7%), după Italia și Grecia.
În Țările de Jos (84%), Suedia (83%) și Estonia (82%) au fost înregistrate cele mai mari rate de ocupare.
Aceste date au și o cauză psihologică, noile generații fiind cu mult diferite față de populația care obișnuia să muncească de la o vârstă fragedă. În prezent, tinerii sunt întreținuți de părinți pe termen lung și investesc mai mult timp în studiile superioare.