120.000 de oameni cu 33.000 de mașini au intrat în țară în ultimele 24 de ore, cei mai mulți pe la granița cu Ungaria, potrivit datelor Poliției de Frontieră. La punctele de trecere a frontierei din vestul țării, pe unde se întorc cei mai mulți români din Occident să-și petreacă sărbătorile acasă, s-au format cozi imense, oamenii așteptând ore întregi pentru a putea intra în România. Azi este ultima zi în care se poate intra în țară fără completarea formularului de localizare, care intră în vigoare de mâine.
Față de luna noiembrie, traficul la granițe pe sensul de intrare în țară a crescut cu 140%, de la 50.000 de persoane pe zi (media lunii noiembrie) la 120.000 de persoane în ultimele 24 de ore, a anunțat Poliția de Frontieră duminică, într-un comunicat.
Pe lângă numărul mult mai mare de oameni care vor să intre în țară, și durata formalităților este mai mare, din cauza triajului epidemiologic care urmează după controlul actelor. Cumulați, acești factori au dus la crearea unor cozi imense, unii oameni având de așteptat șase ore pentru a intra în România.
Poliția de Frontieră le recomandă cetățenilor care vor să intre în țară să consulte aplicaţia Trafic on-line, unde pot vedea în timp real situația de la fiecare punct de trecere a frontierei, pentru a alege o vamă mai puțin aglomerată.
În ultimele 24 de ore, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control aproximativ 168.300 persoane, cetățeni români și străini, cu peste 48.500 mijloace de transport. Pe sensul de intrare au fost aproximativ 120.000 persoane cu 33.000 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire 48.300 persoane cu 15.500 mijloace de transport, a comunicat duminică Poliția de Frontieră.
Cele mai tranzitate frontiere au fost:
- Frontiera cu Ungaria – aproximativ 92.700 de persoane şi 32.400 de mijloace de transport
- Frontiera aeriană – aproximativ 43.000 de persoane
- Frontiera cu Moldova – aproximativ 12.000 de persoane şi 4.500 de mijloace de transport.
Comparativ cu o zi din luna noiembrie, când prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control, in medie, aproximativ 90.000 persoane, cu peste 32.000 mijloace de transport, se constată o creştere de peste 80% a traficului de persoane.
În aceeaşi medie zilnică din luna noiembrie, pe sensul de intrare au fost aproximativ 50.000 persoane cu 17.000 mijloace de transport, constatându-se astfel că în ultimele 24 de ore a fost înregistrată o creştere a traficului de persoane pe acest sens de 140%.
Comparând aceleaşi perioade, la frontiera cu Ungaria, numărul persoanelor care s-au prezentat la intrarea în ţară (aproximativ 45.000) s-a triplat.
Poliția de Frontieră recomandă tranzitarea tuturor punctelor deschise traficului internaţional, astfel încât să se evite apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea:
- pe raza jud. Arad: P.T.F. Nădlac – Nagylak, P.T.F. Nădlac II – Csanadpalota, P.T.F. Turnu – Batonnya, P.T.F. Vărşand – Gyula,
- pe raza jud. Bihor: P.T.F. Salonta – Mehkerek, P.T.F. Borş – Artand, P.T.F. Borş II – Nagykzreky, P.T.F. Valea lui Mihai – Nyirabrany, PTF Sacuieni
- pe raza jud. Satu Mare: P.T.F. Urziceni – Vallaj şi P.T.F. Petea – Csengersima
- pe raza jud. Timis: P.T.F. Cenad.
Totodată, Poliția de Frontieră precizează că după realizarea controlului de frontieră efectuat de lucrătorii noştri (verificarea documentelor de călătorie sau alte acte care demonstrează că sunt îndeplinite condițiile de tranzitare a frontierei), pe sensul de intrare în țară, în punctele de trecere a frontierei terestre, participanții la trafic sunt preluați de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică aflați în puncte pentru efectuarea triajului epidemiologic.
Poliţia de Frontieră Română arată că a suplimentat personalul până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, respectiv suplimentarea arterelor de control în funcţie de dinamica valorilor de trafic. În plus, pentru efectuarea formalităţilor cu celeritate, poliţiştii de frontieră folosesc staţii mobile.
De asemenea, se menține permanent legătura cu autoritățile statelor vecine, în vederea stabilirii unor măsuri comune, în baza protocoalelor bilaterale, astfel încât controlul de frontieră să se desfășoare cu operativitate, mai afirmă Poliia de Frontieră.
Sursă: Digi24.ro