Peste un milion de oameni au mărșăluit joi prin orașele franceze pentru a denunța planurile președintelui Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare, cu un val de greve la nivel național care au oprit trenurile, blocând rafinăriile și limitând producerea de energie.
Principalele sindicate din Franța au cerut o a doua zi de greve pe 31 ianuarie, în încercarea de a-l forța pe Macron și guvernul său să dea înapoi asupra unui plan de reformă a pensiilor care ar face ca majoritatea oamenilor să lucreze cu doi ani în plus, până la vârsta de 64 de ani.
Protestele sunt un test major pentru Macron, care a declarat că revizuirea reformei a fost „justă și responsabilă”, necesară pentru a ajuta la menținerea finanțelor guvernamentale. Sondajele de opinie arată că majoritatea francezilor se opun măsurii.
Aproximativ 1,1 milioane de protestatari au ieșit în stradă în toată Franța, a declarat Ministerul de Interne, mai mult decât în timpul unui prim val de proteste de stradă, când Macron a încercat pentru prima dată să treacă reforma în 2019. El a renunțat la această încercare când a izbucnit pandemia de coronavirus.
Haos, bătăi și arestări
Poliția a lansat gaze lacrimogene în timpul unor încăierări intermitente la marginea mitingului de la Paris. Au fost efectuate câteva zeci de arestări.
„Salariile și pensiile trebuie crescute, nu vârsta de pensionare”, se arată într-un banner mare purtat de muncitorii din Tours, vestul Franței.
„Va trebui să-mi pregătesc cadrul de mers dacă reforma va trece”, a spus Isabelle, 53 de ani, asistent social, spunând că slujba ei a fost prea grea pentru a adăuga încă doi ani.
Guvernul spune că reforma pensiilor este vitală pentru a se asigura că sistemul nu se va prăbuși. Prelungirea vârstei de pensionare cu doi ani și extinderea perioadei de plată ar aduce 17,7 miliarde de euro (19,1 miliarde de dolari) în contribuții anuale la pensie, permițând sistemului să ajungă la pragul de rentabilitate până în 2027, potrivit estimărilor Ministerului Muncii.
Sindicatele susțin că există și alte modalități de finanțare a pensiilor, cum ar fi impozitarea celor superbogați sau creșterea contribuțiilor angajatorilor sau ale pensionarilor înstăriți.
„Această problemă poate fi rezolvată într-un mod diferit, prin impozitare. Muncitorii nu ar trebui să plătească pentru deficitul din sectorul public„, a declarat Laurent Berger, liderul CFDT, cel mai mare sindicat din Franța.
Nemulțumirea socială
Liderii sindicali au spus că joi a fost doar începutul.
Reforma pensiilor mai trebuie să treacă prin Parlament, unde Macron și-a pierdut majoritatea absolută, dar speră să fie adoptată cu sprijinul conservatorilor.
Șoferii de tren, profesorii și muncitorii de la rafinărie s-au numărat printre cei care și-au părăsit locul de muncă, precum și jumătate din forța de muncă de la producătorul de energie nucleară de stat EDF.
Serviciile de trenuri interurbane și locale de mare viteză din Paris au fost grav perturbate, a declarat operatorul feroviar SNCF.