Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat, după ședința de Guvern de joi, că examenul de Bacalaureat va fi amânat două zile, urmând ca probele de competență să înceapă pe 14 iunie și nu pe 12, cum era programat.
„Conform calendarului actual, mâine, 9 iunie, se termină perioada de încheiere a situației școlare pentru elevii din ani terminali. Ar fi trebuit să se încheie și înscrierea la examene. Perioada de încheiere se prelungește până pe 13 iunie. La celalte clase nu se impun modificări. În ceea ce privește înscrierea la examene, la Bacalaureat se prelungeşte până pe 13 iunie. Probele de competențe se vor susține în perioada 14-23 iunie. În ceea ce privește probele scrise, nu se impune în acest moment modificarea calendarului”, a declarat ministrul Educaţiei.
Cu privire la Evaluarea Naţională, ministrul Educaţiei a afirmat că nu se impun modificări.
Consecințele grevei
Guvernul a adoptat declaraţia privind politica de salarizare a personalului din învățământ, care are ca anexă un memorandum al Guvernului, ministrul menţionând că documentul răspunde cerinței profesorilor de a avea un act normativ în Monitorul Oficial.
„Memorandumul include toate măsurile luate deja, a doua parte vizează investițiile în infrastructură, listate pentru a vedea amploarea și investiția. O secțiune subliniază din nou elementele din legile educației ce vin în sprijinul carierei didactice”, a transmis Ligia Deca în urmă ședinței de Guvern.
Aceasta subliniază că Guvernul României își asumă actul care include două măsuri:
- garantarea principiului pe care se va baza noua grilă – salariul de bază a profesorului debutant va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, iar
- pe perioada concediilor, personalul va avea dreptul la o indemnizație de concediu.
Specialiştii susţin că memorandumul adoptat de Guvern nu are nicio valoare juridică.
„Este un angajament pe care și-l ia Guvernul, că-l respectă sau că nu-l respectă. Nu obligă Guvernul că se găsesc diverse motive ca să îl blocheze, că nu sunt bani sau că avem crize. Memorandumul este un agrement că vor să facă ceva, dar actul în sine nu e. Adică unde e legea? Până nu se purcede la concretizarea ideii memorandumul este ca inexistent. Juridic nu are nicio valoare”, a declarat juristul Petre Lăzăroiu pentru Adevărul.