Magistrații au admis joi, la ora 16.00, sesizarea făcută de Societatea de Transport București (STB) și au dispus suspendarea grevei generale declanșate de angajați. Decizia nu este definitivă, dar este una executorie și astfel angajații trebuie să se întoarcă la muncă. Șoferii refuză însă să iasă pe traseu și amenință să continue greva vineri, 21 ianuarie.
UPDATE ora 18:00 La două ore de la decizia instanței, nu e niciun autobuz, troleibuz sau tramvai pe traseu, în București. Sindicaliștii au declarat că nu vor ieși pe traseu, pentru că sunt nemulțumiți de conducere. Ei spun că își vor relua activitatea numai în momentul în care directorul își va da demisia și când se va face contractul colectiv de muncă, asta însemnând că există posibilitatea ca greva STB să continue și vineri, 21 ianuarie. Angajații STB riscă dosare penale pentru că au încălcat o hotărâre a instanței.
UPDATE ora 17:00 „Decizia Tribunalului București este executorie, drept urmare din momentul publicării vehiculele trebuie să intre pe traseu. Noi avem deja decizia, am dat comanda în dispecerat ca vehiculele să iasă pe traseu”, a spus șeful STB, precizând că la ora 16:50 circulația va fi reluată. Pe lângă această sesizare pentru suspendarea grevei, STB a mai depus o alta prin care solicită ca greva să fie declarată ilegală pentru că nu au fost respectați pașii legali pentru declanșare. Termenul în acest proces a fost stabilit în 21 ianuarie, ora 12:00.
Directorul STB, Adrian Criț, a anunțat dimineață într-o conferință de presă că greva declanșată de angajați este ilegală și va face plângere penală împotriva liderilor acesteia. „Angajații noștri au un contract de muncă valabil, au drepturile respectate și trebuie să-și îndeplinească obligațiile față de societate și utilizatorii transportului public”. El a susținut că angajații sunt manipulați de liderii de sindicat care acționează pentru propriile interese El a lansat acuzații la adresa liderului de sindicat Vasile Petrariu. „Liderul de sindicat are incompatibilități. Au fost identificate mari afaceri în care este implicat, afaceri pe care le are cu STB prin centrul de sănătate și diferiți furnizori. Domnul Petrariu simte că a pierdut puterea, această societate este condusă, nu mai conduce sindicatul reprezentativ”.
Primarul general Nicușor Dan a transmis, într-o conferință de presă, că această grevă de la STB este ilegală în condițiile stării de alertă și, chiar dacă era legală, societatea era obligată să asigure că o treime din capacitatea de transport este pe traseu. Angajații Societății de Transport București au intrat joi dimineață în grevă, la o zi după un protest în urma căruia au spus că negocierile s-au încheiat fără niciun rezultat.
Printre problemele pe care angajații STB le reclamă sunt: Teama intrării în insolvență, cuvânt care, în ultima vreme, a fost rostit din ce în ce mai des în cadrul Societății din cauza unor datorii la ANAF de aproape un miliard de lei; Lipsa unui contract colectiv de muncă; Desființarea unor posturi; Probleme cu piesele de schimb la autobuze și la anvelope. Angajații STB acuză că principalele lor revendicări salariale nu au fost soluționate și cer demisia directorului Adrian Criț. „Nu se circulă până directorul își va da demisia. Am făcut adrese la primărie, prefectură, STB, nimeni nu ne-a răspuns”, au declarat sindicaliștii.
Sursă: Libertatea.ro