Motiv de sărbătoare și rugăciune la Iași – capitala ortodoxiei
Pelerini ortodocși de pretutindeni se roagă zilele acestea la Catedrala Mitropolitană din Iași care poartă hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. De-a lungul timpului, această sărbătoare a transformat Iașul în centrul celui mai mare pelerinaj din România și, probabil, cel mai important din această parte a Europei.
În fiecare an, Iașul are trei momente în care strălucește în toată splendoarea sa: de 24 ianuarie (celebrarea Unirii Principatelor), de 1 decembrie (sărbătorirea Marii Uniri, Ziua Națională) și în jurul datei de 14 octombrie, când e cinstită Sfânta Parascheva.
Se împlinesc 381 de ani de când moaștele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iași
Moaștele Cuvioasei Parascheva au fost strămutate de la Belgrad la Constantinopol în anul 1521. Pe 13 iunie 1641, Vasile Lupu, domnul Moldovei, a adus moaștele Sfintei Parascheva la Iași și le-a așezat la Biserica Sfinții Trei Ierarhi.
Rugăciuni pentru pace la racla Sfintei Parascheva
Mii de credincioși, veniți din toate colțurile țării și nu numai, se roagă la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru bunăstare, sănătate, pace și vindecarea de boli. Întrebați de ce vin an de an și străbat atâta drum, stând ore în șir la coadă, de multe ori în frig, aceștia răspund că au simțit puterea credinței de fiecare dată când s-au rugat aici.
Sfânta Parascheva înjumătățește necazurile și înmulțește bucuriile, ea este cea care sprijină năzuința celor care o sărbătoresc și o cheamă în rugăciune, în orice clipă de cumpănă, cerându-i ocrotire și ajutor.
Viața Sfintei Cuvioase Parascheva
Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, în apropiere de Constantinopol (azi Istanbul) și a crescut într-o familie de oameni credincioși.
La vârsta de 15 ani, după ce mama sa a încetat din viață, Sfânta Parascheva s-a îndreptat către ținutul Pontului și timp de cinci ani a locuit la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea. Ulterior, Sfânta Parascheva s-a retras la o mănăstire de călugărițe, în pustiul Iordanului.
Pe când avea 25 de ani, se spune că Sfintei Parascheva i s-a arătat în vis un înger, care i-a spus: „Să laşi pustiul şi să te întorci în patria ta, că acolo ţi se cuvine să-ţi dai trupul pământului”.
Ascultând ceea ce a zis îngerul, Sfânta Parascheva s-a întors în satul natal. După doi ani de rugăciune, Sfânta Parascheva a trecut la cele sfinte, iar trupul ei a fost îngropat lângă o biserică. Sfintei Parascheva îi sunt atribuite numeroase minuni și vindecări de boală grea, oamenii rugându-se la ea pentru înlăturarea răului din viața lor.
Tradiții și obiceiuri
Ziua Sfintei Cuvioase Parascheva este marcată de o serie de tradiții și obiceiuri de care credincioșii trebuie să ia aminte:
- Cunoscută în tradiția populară ca Sfânta Vineri, se spune că Sfânta Parascheva este cea care ajută tinerele să se mărite cu cel sortit de Dumnezeu.
- Sfânta Parascheva ajută femeile să aibă o naștere ușoară și copii sănătoși.
- Potrivit tradiției, femeilor care vor coase sau care vor toarce pe 14 octombrie, o să le apară negi pe mâini. Pe de altă parte, dacă bărbații vor munci în această zi, casa lor va fi lovită de trăsnet.
- Tot în această zi, tradiția spune că, iarna va fi după comportamentul oilor. Astfel, dacă în această zi, oile dorm înghesuite, se anunță o iarnă lungă și friguroasă, iar dacă dorm separate, iarna va fi una blândă.
Surse: