În România există 146 de localități cu numele unor bărbați celebri și 0 cu numele unor personalități feminine, conform unei investigații Libertatea.
11 sate Tudor Vladimirescu, niciun sat Ana Aslan
Libertatea a trecut în revistă 13.548 de localități, însemnând sate, nu doar cel de reședință, și orașe. Cele mai prezente personalități istorice sau culturale care „au botezat” toponimia țării sunt Alexandru Ioan Cuza și Tudor Vladimirescu (câte 11).
Singurul sat denumit Regina Maria nu e în România, ci în Republica Moldova. Rugat să comenteze situația, Mihai S. Rusu, cercetător specializat în toponimia stradală, a spus: „Noi, când o eroizăm pe Ecaterina Teodoroiu, celebrăm tot un monument de masculinitate, dar care se întâmplă să fie asumat de o femeie. Avem Ana Aslan, Sofia Nădejde…”, dar niciun prestigiu feminin nu este celebrat într-o localitate denumită după respectiva personalitate.
În România, 146 din 13.548 de sate și orașe (municipii) poartă numele personalităților, figuri istorice ori culturale, din armată sau științe.
Tudor Vladimirescu și Alexandru Ioan Cuza, pe primul loc
Cele mai multe sate botezate cu numele unor personalități au fost denumite după Tudor Vladimirescu și Alexandru Ioan Cuza. În dreptul lui Cuza vine și un alt record. În județul Iași există trei localități cu numele Cuza. Una e comună și e numită Alexandru Ioan Cuza, fiind strămutată de pe celălalt mal al Siretului la sfârșitul secolului al XIX-lea. În Marele Dicționar Geografic de la 1900 purta deja numele domnitorului, Cuza Vodă.
Nu s-au găsit nume de femei
În afară de excepțiile enunțate anterior, în statistică nu apare vreun nume propriu de personalitate feminină. Cu toate acestea, în istoria României au existat cel puțin trei exemple de localități care au purtat numele unor femei, însă au fost, în cele din urmă, înlocuite. Care sunt acestea? 1. Carmen Sylva, schimbată în Vasile Roaită, azi Eforie Sud (parte a orașului Eforie, Constanța).
În perioada interbelică, băile din sudul Eforiei au primit numele Carmen Sylva. Era pseudonimul literar al Reginei Elisabeta I a României. După instaurarea comunismului, localitatea a fost denumită după Vasile Roaită. Azi, locul se numește Eforie Sud și e localitate componentă a orașului Eforie.
Tot în anii ‘30, satul Salcia Tudor de azi din Brăila a fost redenumit domnița Ileana după prima fiică a Reginei Maria și a Regelui Ferdinand. Denumită după Regina-mamă Elena, mama lui Mihai I, prin decret regal în 1929. Și-a schimbat denumirea 23 August din 1948. Spre deosebire de România, țara vecină are un sat fondat în timpul României Mari care se numește Regina Maria.
CONCLUZIA? „Trăim în orașe sexiste”
Fondată în 1922, în timpul României Mari, când sătenii i-au cerut lemn Reginei pentru întemeierea localității, localitatea a devenit Kotovsk în timpul ocupației sovietice. Numele a venit de la un activist politic comunist din Basarabia, Grigore (Grigori) Kotovski. După 1992, localitatea a revenit la denumirea de Regina Maria. În 2016, în localitate a fost dezvelit un bust al Reginei. În 2021, într-un interviu pentru Capital Cultural, spunea că „trăim în orașe sexiste”, deoarece ponderea denumirilor de femei în orașele românești este de sub 4%.