India a scris istorie astăzi, după ce misiunea de aselenizare cu nava spațială Chandrayaan-3 pe Lună a fost un succes!
India a devenit astfel a patra națiune care reușește o astfel de performanță. Anterior, doar Statele Unite, China și fosta Uniune Sovietică au realizat aselenizări pe suprafața lunară, transmite CNN. Misiunea Indiei are și o altă reușită: este pentru prima oară când o navă spațială ajunge la polul sudic al Lunii, precizează The Guardian.
Misiunea ar putea consolida statutul Indiei de superputere globală în domeniul spațial.
PREMIERĂ! Prima oară când o navă spațială ajunge la polul sudic al Lunii
Regiunea polului sudic este considerată o zonă de interes științific și strategic cheie pentru națiunile cu activități spațiale, deoarece oamenii de știință consideră că în această regiune se află depozite de gheață de apă. Apa, înghețată în cratere umbrite, ar putea fi transformată în combustibil pentru rachete sau chiar în apă potabilă pentru viitoarele misiuni cu echipaj.
O misiune spațială inedită
Chandrayaan-3, care înseamnă „navă lunară” în sanscrită, a aterizat puțin după ora 18.00, (ora României 15:00), în apropierea polului sudic lunar puțin explorat. Un efort indian anterior a eșuat în 2019, iar cea mai recentă misiune vine la câteva zile după ce prima misiune lunară a Rusiei în aproape 50 de ani, destinată aceleiași regiuni, a dat greș: sonda s-a prăbușit pe suprafața lunară, conform Libertatea.
India are un program aerospațial cu un buget relativ redus, dar care a crescut considerabil în dimensiune de când a trimis pentru prima dată o sondă pe orbita Lunii în 2008. Cea mai recentă misiune a costat 74,6 milioane de dolari, mult mai puțin decât cele ale altor țări, în conformitate cu ingineria spațială mai puțin avansată a Indiei.