Mai mulți supraviețuitori ai seismelor din Turcia au găsit adăpost pe o navă de lux.
Nava Gemini, aflată în Marea Mediterană, a fost transformată într-un centru de găzduire pentru aproximativ 1.000 de supraviețuitori ai seismelor din 6 februarie, care au provocat peste 50.000 de decese în Turcia și Siria, relatează New York Times, potrivit Libertatea.
Copii rămași fără adăpost, aleargă pe punțile largi de pe nava de croazieră, aflată în portul orașului Iskenderun, din provincia Hatay, una dintre cele mai afectate de seisme. Au ajuns aici, alături de familiile lor, după ce au scăpat din zonele distruse. Încet-încet, nava a fost transformată pentru nevoile oamenilor. Sala de evenimente este acum centru de zi, unde au fost depozitate cutii cu jucări, în timp ce salonul de înfrumusețare a fost transformat în frizerie. Fiecare cameră a fost adaptată pentru nevoile oamenilor.
„Suntem într-un vis ciudat care te bântuie”, a spus Basak Atay, o asistentă medicală, în vârstă de 30 de ani. Stă deja de mai multe zile pe nava de lux de 165 de metri. „N-aș fi crezut vreodată că voi fi într-o croazieră către nicăieri într-un moment ca acesta”, mai spune Atay, care și-a pierdut familia și prietenii în urma cutremurelor. În total, aproximativ 1.000 de oameni stau pe Gemini. E doar o mică parte dintre cei 650.000 de oameni care au plecat din regiunea Hatay după seisme.
În unele zone, guvernul turc a încercat să improvizeze adăposturi pentru a-i ajuta pe cei afectați. Printre soluțiile găsite au fost și cinci „adăposturi-plutitoare”, precum nava Gemini. O altă navă militară, aflată în apropiere, a devenit spital, medicii efectuând acolo zeci de intervenții chirurgicale, inclusiv o naștere.
Nava transformată în adăpost făcea croaziere către Grecia
„Vorbim despre oameni care probabil și-au făcut amintiri plăcute pe această navă, dar noi suntem distruși”, mai spune asistenta medicală Atay, adăugând că își poate imagina oameni dansând pe punte, sub luminile navei. Acum, toate cele 400 de cabine ale navei Gemini au devenit locuințe pentru refugiați. Aceștia nu au fost aleși la întâmplate, ci s-au făcut liste, prioritate având persoanele cu dizabilități, vârstnicii, femeile însărcinate, precum și cele care aveau copii mici.
Viața pe navă
Mai mulți refugiați care și-au găsit adăpost pe navă după cutremure au povestit experiența lor la bordul acesteia.
Ayse Acikgoz, în vârstă de 72 de ani, se numără printre cei care trăiesc acum pe navă. Nu e clar pentru cât timp. Femeia își petrece acum timpul tricotând haine pentru cei 15 nepoți ai săi, despre care a spus că încă locuiesc în corturi. La bordul navei de lux, situația e diferită. „Mâncarea este caldă, iar opțiunile se schimbă în fiecare zi”, afirmă Ayse Simsek, în vârstă de 33 de ani, care a spus că ea și cele două fiice ale ei au supraviețuit în mașina ei timp de nouă zile cu cești de supă oferite de grupurile de ajutor înainte să urce la bordul Gemini. Un meniu poate să includă linte, preparate cu carne, precum și multe deserturi pentru copii.
Gul Seker, în vârstă de 34 de ani, se pregătea să nască în timp ce locuia într-o tabără de containere din Iskenderun, când un vecin a sunat-o și a îndemnat-o să solicite un loc pe navă. În câteva ore, ea a fost pe Gemini cu soțul și fiul ei. Câteva zile mai târziu, a intrat în travaliu.
„Am crezut că o să mor”, a spus Seker, care are hipertensiune arterială. „Mi-am sunat soțul să-mi iau rămas-bun”, mai povestește ea. O recepționară a aranjat să o mute la un spital găzduit pe nava militară din apropiere.
În cele din urmă a reușit să nască într-un spital public din Iskenderun. „O numim miracolul nostru”, afirmă Seker, întinzând mâna într-un cărucior pentru a aranja șiretul pe boneta fiicei sale. Copilul poartă numele companiei de croazieră.