La peste 2.000 de metri este iarnă în toată regula pe Munții Bucegi, iar peisajele surprinse de aparatul foto la amurg sunt copleșitoare. Un astfel de cadru a fost surprins de Radu Manta, angajat al Stației Meteo de la Vârful Omu, iar imaginea a strâns sute de reacții în online.
O imagine care a tăiat respirația în online
Oamenii au fost extrem de impresionați de imaginea de pe Vârful Omu.
- „Am trăit și eu așa ceva, și alt peisaj, de ziceai cumva că sunt din vată pe băț sau ursuleți din plus (vara…) de îmi venea să mă arunc pe ei. Hipnotizată” – Nicoleta
- „Chiar și-așa! Ireal de frumos cadrul!! Mulțumim” – Mari
- „Îmi aduc aminte de un așa moment fiind în Godeanu. Mă simțeam ca fiind singurul om pe Pământ” – Valentin
- „Superb! Sigur e Planeta Pământ? Mulțumesc!” – Ștefania
- „Remember! Vârful Omul, este foarte frumos și vara, și iarna” – Ion
Istoria staţiei meteo de la Vârful Om
La Staţia Meteo de la Vârful Omu s-au făcut primele observaţii climatologice în anul 1927. În anul 1937, Institutul Meteorologic înfiinţează un birou specializat cu 3 observatori, care transmiteau prin radio, din oră în oră, datele meteo la Institutul Meteorologic Central, conform Adevărul.
În anul 1962, Institutul construieşte o staţie proprie, cu toate dotările necesare şi încălzire cu gaz metan. Acum meteorologii nu mai sunt nevoiţi să iasă afară din oră în oră pentru observaţii, pentru că totul este digitalizat.
Situată la 2.505 metri, Staţia Meteo de la Vârful Omu este clădirea locuită permanent, situată la cea mai mare altitudine din România. Angaţii de la staţie lucrează în ture de două sau trei săptămâni, timp în care nu coboară absolut deloc de pe munte.
Temperatura medie anuală la acea înălţime este negativă, de minus 2,4 grade Celsius, iar zăpada începe să cadă în luna octombrie şi se mai topeşte abia în iunie.