Medicii din România fac apel la populație să se vaccineze împotriva virozelor și gripei, în contextul unei creșteri semnificative a numărului de cazuri din cauza unei schimbări bruște de temperatură.
Această vaccinare este recomandată nu doar pentru prevenirea îmbolnăvirilor, ci și pentru protejarea împotriva formelor severe ale bolilor respiratorii.
Potrivit statisticilor, în ultima săptămână, România a raportat aproximativ 90.000 de cazuri de infecții respiratorii. Această situație alarmantă subliniază importanța măsurilor preventive pentru a reduce impactul epidemiologic.
Record de infecții respiratorii
În prezent, copiii și vârstnicii sunt cele mai vulnerabile categorii de populație, fiind frecvent întâlniți la camerele de gardă cu simptome de viroză și gripă.
Medicii subliniază importanța monitorizării simptomelor, iar Carmen Dorobăț, medic infecționist, a explicat: „Dacă un copil prezintă semne de viroză, cum ar fi febra, apatia și refuzul de a mânca sau de a se juca, este recomandat să se păstreze acasă pentru a preveni răspândirea virusului în comunitate.”
Având în vedere că sezonul gripal a început, medicii recomandă vaccinarea.
De asemenea, copiii au la dispoziție opțiunea de vaccin antigripal administrat pe cale nazală. Carmen Dorobăț a încurajat vaccinarea, afirmând: „Îi îndemnăm pe cei care doresc să se vaccineze, pentru că, pe măsură ce temperaturile scad și numărul cazurilor de gripă crește, protecția devine esențială.”
90.000 de cazuri de viroze
La nivel național, s-au înregistrat 181 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 137 de cazuri în aceeași săptămână a sezonului precedent și cu 151 de cazuri raportate în săptămâna anterioară.
Au fost confirmate două cazuri de gripă în laborator: unul cu virus gripal B și unul cu virus gripal A nesubtipat.
De la începutul sezonului, au fost raportate un total de șase cazuri confirmate de laborator, dintre care patru cu virus gripal B și două cu virus gripal A nesubtipat.
Până pe 20 octombrie, în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) au fost înregistrate 533.428 de persoane vaccinate antigripal, dintre care 525.713 provin din grupurile populaționale eligibile pentru decontare compensată.