Rusia, împreună cu Tadjikistan şi Uzbekistan, a început joi manevre militare lângă graniţa cu Afganistanul, un exerciţiu destinat să apropie forţele acestor ţări, pe măsură ce talibanii câştigă teren, spre îngrijorarea Moscovei, după retragerea forțelor SUA și NATO din Afganistan.
Recent, sute de membri ai forţelor de securitate afgane au fugit în Tadjikistan şi Uzbekistan de teama talibanilor. Peste 2.500 de soldaţi vor lua parte la manevre, din care 1.800 sunt din Rusia, relatează agenția dpa, preluată de Agerpres. Obiectivele manevrelor includ instruirea soldaţilor pentru a se apăra împotriva teroriştilor din străinătate. Soldaţii urmează, de asemenea, să exerseze respingerea tancurilor şi a dronelor inamice.
Exerciţiile comune au început cu o ceremonie militară pe un teren de antrenament din regiunea tadjică Hatlon, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax. Rusia are în fosta republica sovietică Tadjikistan cea mai mare bază militară din străinătate. De altfel, Moscova a anunţat recent o extindere a bazelor sale din Asia Centrală.
Este așteptată decizia Consiliului de Securitate ONU
Consiliul de Securitate ONU se va reuni vineri pentru a discuta despre degradarea situaţiei din Afganistan. După ce și-au impus controlul asupra unor ample zone rurale, talibanii și-au intensificat atacurile asupra mai multor capitale de provincii, punând în dificultate forțele afgane și guvernul de la Kabul. Reuniunea Consiliului de Securitate ONU are loc în urma solicitării guvernului afgan, căruia i s-au alăturat Norvegia şi Estonia, au declarat joi diplomaţi citaţi de AFP, potrivit Agerpres.
Ultima reuniune a Consiliului de Securitate privind Afganistanul datează din luna iunie, însă de atunci situaţia s-a deteriorat rapid în ţara devastată de război. Talibanii controlează ample zone rurale şi se înfruntă acum cu forţele guvernamentale în mai multe mari oraşe, printre care Herat, în apropiere de frontiera de vest cu Iranul, Kandahar și Lashkar Gah în sud. Locuitorii din Lashkar Gah au fost îndemnați să părăsească orașul, în contextul începerii unei operațiuni militare a forțelor guvernamentale împotriva talibanilor.
Luptele sunt intense din luna mai, atunci când forţele americane şi internaţionale şi-au început retragerea din ţară, care urmează să se încheie până la 31 august pentru soldaţii americani. Armata afgană şi comandamentul american şi-au intensificat loviturile aeriene asupra insurgenţilor, iar aceştia au avertizat miercuri că îi vor viza pe înalţi responsabili ai guvernului de la Kabul drept represalii.
Uniunea Europeană a denunţat joi ultimele atacuri criminale ale talibanilor şi a cerut o „încetare a focului urgentă, totală şi permanentă”.