Un nou proiect de lege inițiat de MApN prevede că forțele armate române, precum și cele ale aliaților noștri, vor putea neutraliza orice dronă care încalcă suveranitatea aeriană a țării.
Proiectul de lege, prezentat luni de Ministerul Apărării, are ca scop protejarea spațiului aerian național și prevede posibilitatea de a doborî dronele care încalcă această zonă restricționată.
Alertă de securitate
Potrivit proiectului, dronele care încalcă spațiul aerian pot fi distruse de orice sistem de apărare aeriană, inclusiv cele mobile, care aparțin României sau țărilor aliate.
Noua lege are ca scop principal protejarea cetățenilor români și a infrastructurii critice. În cazul unei încălcări a spațiului aerian, autoritățile vor lua toate măsurile necesare pentru a identifica și neutraliza amenințarea.
Înainte de a recurge la forță, autoritățile vor încerca să stabilească contactul cu pilotul aeronavei și să-l îndrepte către o zonă sigură.
Doar în cazuri extreme, când există un risc iminent pentru securitatea națională, se va lua decizia de a doborî aeronava.
Dronele inamice vor fi distruse
Orice dronă care încalcă frontiera României poate fi neutralizată sau distrusă. Alegerea metodei va depinde de tipul dronei, de misiunea sa și de amenințarea pe care o reprezintă.
Autoritățile pot folosi diverse mijloace, de la blocarea semnalului până la utilizarea de arme cinetice, în conformitate cu legislația internațională și cu prioritatea de a proteja viața oamenilor.
Dreptul de a autoriza distrugerea unei drone este atribuit persoanelor cu funcții de decizie, stabilite printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
În cazul în care sunt implicate forțe NATO, procedura de autorizare se conformează planurilor și deciziilor adoptate la nivelul Alianței Nord-Atlantice.
Consultă aici noul proiect de lege MApN.