Plaja din stațiunea Mamaia nu mai e ce a fost. Peste doar o lună și jumătate se va deschide sezonul estival 2023, iar plaja din Mamaia nu este încă pregătită pentru a primi zecile de mii de turiști români sau străini.
Deși a fost reabilitată/înnisipată de compania olandeză Boskalis, pe o lungime de 7 km, plaja s-a prăbușit în luna ianuarie, iar imaginea de ansamblu este îngrijorătoare, conform Gândul. De mai mulți ani, statul român încearcă să salveze litoralul de la eroziune, astfel că s-au pus în practică proiecte de reabilitare, lărgire și salvare de la eroziune care, însumate, reprezintă aproape un miliard de euro.
Cu toate acestea, plaja din Mamaia, una dintre cele mai căutate plaje de turiști, arată extrem de rău. Un strat gros de scoici, dune nisipoase care amintesc de alte meleaguri, valuri care se sparg pe o plajă neregulată din care a mușcat, parcă, un monstru marin uriaș.
Litoral românesc în paragină
Diferență de nivel absolut surprinzătoare, pe alocuri și de 3 metri, risc de accidente, acestea sunt doar câteva dintre aspecte care îi fac pe privitori să fie din ce în ce mai nemulțumiți și să se întrebe cine sunt vinovații.
Zona Mamaia (Lotul 2) este unul dintre cele 11 loturi identificate ca parte a Reducerii eroziunii costiere Faza II (2014-2020) din cadrul Master Planului „Protecția și restaurarea zonei de coastă”, așa cum este definit de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL), de pe lângă Administrația Națională Apele Române (ANAR).
Compania olandeză Boskalis a semnat Contractul proiectare și execuție LOT NR. 2 – Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Marii Negre în zona Mamaia din cadrul investiției „Reducerea Eroziunii Costiere, faza II (2014-2020)” în luna septembrie a anului 2020.
În octombrie 2020, Consiliul Județean Constanța a emit autorizația de construire și, potrivit contractului semnat de firma olandeză Boskalis, coordonatele au fost:
- înnisiparea plajei Mamaia pe o lungime de 7 kilometri;
- extindere epiu: 65 de metri (dig de piatră construit transversal, cu un capăt încastrat în mal, pentru a regulariza cursul apei, a-i micșora lățimea sau a apăra malurile de eroziuni – n.r.).
„Obiectivul principal al acestui proiect este protecția și reabilitarea zonei costiere românești și a factorilor de mediu prin lucrări inginerești de combatere a fenomenului eroziunii costiere, susținând tendința reînvierii ecosistemului marin, revigorarea și dezvoltarea unor specii care, la un moment dat, s-au pierdut din ecosistem, protejând biodiversitatea marină și zona litorală și, respectiv, dezvoltarea durabilă a zonei costiere.
Finanțarea lucrărilor este organizată prin Fondul de Coeziune al Uniunii Europene – Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020”, se arată pe site-ul Boskalis România.
Zona Mamaia, în suferință
Deși au fost promise acțiuni de reamenajare, nu a fost realizat nimic din ce s-a propus, până în prezent. Contactați de presă, reprezentanții companiei olandeze Boskalis nu au oferit răspunsuri concrete, iar specialiștii Administrației Bazinale a Apelor Dobrogea-Litoral (ABADL) au precizat că aceste fenomene de eroziune naturală – cliffing – s-au produs din cauza frigului puternic din luna ianuarie.
Deocamdată, plaja din Mamaia așteaptă intervenția utilajelor pentru a fi reabilitată. Până atunci, turiștii pot doar să spere că deschiderea sezonului estival nu le va oferi o surpriză neplăcută.