Scandal în lumea modei! Celebra casă de modă Louis Vuitton este acuzată că a copiat modelul iei românești fără a menționa sursa de inspirație.
Organizația „La blouse roumaine” acuză casa de modă Louis Vuitton că foloseşte modelul cămăşii din Mărginimea Sibiului în noua colecţie 2024, inspirată de portul popular românesc, fără a menționa originea sau sursa de inspirație a designului.
Controversa a luat amploare și a ajuns până la Ministerul Culturii. Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat luni că vrea să-i abordeze pe reprezentanţii companiei Louis Vuitton pentru recunoaşterea valorii patrimoniale şi culturale a pieselor tradiţionale româneşti.
Louis Vuitton copiază portul popular românesc
Comunitatea online „La blouse roumaine” semnalează de fiecare dată când există un astfel de derapaj, în trecut și casa Dior a fost acuzată că a preluat elemente din portul popular românesc fără a menționa apartenența culturală a designului.
De data aceasta, reprezentanții comunității au fost vigilenți și au expus sursa de inspirație a celebrei case de modă parisiene.
„Dragi comunităţi din Mărginimea Sibiului, Oltenia de sub munte, Ţara Făgăraşului, Argeş, Sudul şi Centrul Transilvaniei şi orice persoană, colecţionar, artizan şi simplu iubitor, iubitoare a cămăşii şi portului specific Marginimii Sibiului, păstrat inclusiv în zonele unde au migrat oamenii din această regiune, va rugăm să ne sprijiniţi în noua campanie “Give Credit” (A da recunoaştere) ce are în centrul său utilizarea de către brandul Louis Vuitton a cămăşii de Mărginime in noua colecţie 2024, fără menţionarea originii şi acordul păstrătorilor de zestre culturală„, potrivit mesajului publicat pe La Blouse roumaine.
Ministerul Culturii intervine
Raluca Turcan a declarat că „intenționează să se implice într-un dialog” cu marca de lux.
„În contextul discuţiilor din spaţiul public, cu referire la preluarea de către compania Louis Vuitton a modelului iei cu şinoare, specifică zonei Sibiului, abordarea va fi una în spiritul obţinerii recunoaşterii la nivel internaţional a valorii inestimabile a tradiţiei româneşti şi a transpunerii acestui ‘incident’ într-o oportunitate pentru a face cunoscută ia/cămaşa românească tradiţională, la nivel internaţional„, susține ministrul Culturii, Raluca Turcan.