Maia Sandu, actuala președintă a Republicii Moldova, a câștigat duminică turul al doilea al alegerilor prezidențiale, având un avans de 10 procente față de contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, sprijinit de forțele pro-ruse.
Această victorie a fost posibilă grație mobilizării masive a diasporei, care a fost fără precedent. Pe de altă parte, alegătorii din Republica Moldova au arătat o preferință mai mare pentru Stoianoglo.
Maia Sandu câștigă alegerile
Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a anunțat luni dimineață finalizarea oficială a procesului de vot în diaspora. Acesta a început duminică, la ora 0:00 în Tokyo, și s-a încheiat luni la ora 6:00 (ora Chișinăului), în ultimele patru secții de votare din SUA și Canada.
Cu excepția a trei secții din diaspora ale căror date nu au fost încă procesate, Maia Sandu a obținut 55,41% din voturi, în timp ce Alexandr Stoianoglo a acumulat 44,49%.
Votul din Republica Moldova, unde toate datele au fost procesate, indică faptul că 51,19% dintre alegători l-au preferat pe Alexandr Stoianoglo, în timp ce Maia Sandu a obținut 48,81% din voturi.
Acest rezultat evidențiază, de asemenea, tendința observată la referendumul de acum două săptămâni, unde sprijinul pro-european a fost mai puternic în diaspora decât în țară.
Diaspora a făcut diferența
Liderul pro-rus al celui mai mare partid de opoziție din Republica Moldova, Igor Dodon, a criticat-o pe Maia Sandu, numind-o „președinta diasporei” și subliniind că Alexandr Stoianoglo, sprijinit de socialiști, a câștigat alegerile pe plan intern.
În discursul său de victorie, susținut după numărarea aproape tuturor voturilor, Maia Sandu a afirmat că a ascultat atât vocile susținătorilor săi, cât și pe cele ale adversarului său, Alexandr Stoianoglo.
Rezultatul acestor alegeri va fi bine primit la Bruxelles, la o săptămână după ce Georgia, alt stat ex-sovietic care aspiră să adere la UE, a reales un partid perceput de majoritatea țărilor ca fiind tot mai apropiat de Moscova și tot mai autoritar, potrivit The Guardian.
Veste bună pentru Ucraina
Invazia Rusiei în Ucraina a surprins profund locuitorii Chișinăului, care se află la câteva ore distanță de Odesa, oraș-port ucrainean la Marea Neagră, iar amenințarea Kremlinului este constantă.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a exprimat adesea apreciere față de Maia Sandu, va simți o ușurare, având în vedere că mulți cetățeni din Kiev erau îngrijorați de posibilitatea ca un lider favorabil Rusiei să preia conducerea țării vecine.