Masca de protecție va redeveni obligatorie și în aer liber și nu vor mai fi permise măștile textile, ci doar cele tip medical sau FFP2. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că masca trebuie purtată și pe stradă, dacă sunt alte persoane în jur, sau în stațiile de autobuz, „în toate locurile în care cineva nu este singur”.
Obligativitatea purtării măștii de protecție și în spațiile deschise – decisă miercuri de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență – va intra în vigoare în această săptămână, după ce miniștrii Sănătății și Internelor vor emite un ordin comun în acest sens, a precizat Arafat, la finalul ședinței de guvern.
Raed Arafat a spus că masca va fi obligatorie în toate spațiile, „cu excepția momentului în care ai activități individuale”.
- „În stația de autobuz, de metrou, pe stradă, când circulă lângă tine oameni, masca trebuie purtată„, a precizat Arafat.
El a spus, răspunzând unei întrebări, că masca nu este obligatorie atunci când ești singur în parc, de exemplu, și faci sport:
- „Activitate individuală înseamnă activitatea sportivă, singur în parc, când nu ai alți oameni în jur.
- În rest, porți mască, pentru că riscul de contaminare este foarte mare”.
El a avertizat că purtarea măștii de protecție este importantă pentru că noua variantă Omicron a coronavirusului este foarte contagioasă:
- „Această variantă (Omicron) este foarte contagioasă. Poți purta o discuție scurtă cu cineva infectat și te poți infecta și tu. Din cauza aceasta purtatul măștii devine obligatoriu în toate spațiile deschise și închise„.
El a mai spus că excepțiile „vor fi limitate și vor fi foarte clare„, urmând să fie incluse în ordinul de ministru.
Se exceptează următoarele categorii de persoane:
- a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
- b) persoanele care sunt singure în birou;
- c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
- d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
- e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
- f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.
Sursă: Hotnews.ro