După mai multe zile în care s-a înregistrat o creștere a cazurilor de rujeolă, Ministerul Sănătății a declarat epidemie la nivel național, ordin care vine la pachet cu o serie de recomandări și măsuri, printre acestea numărându-se:
- vaccinarea copiilor între 9 și 11 luni cu o doză suplimentară de vaccin ROR (împotriva rujeolei, oreionului si rubeolei), numită „doza 0”. Aceasta nu se va contabiliza în schema normală de vaccinare care prevede două doze. Acest demers are ca scop protejarea celor mai vulnerabili în fața virusului;
- o a doua măsură este aceea a recuperării vaccinării copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani, care nu au fost vaccinați conform programului național;
- asemănător, se va urmări recuperarea vaccinării pentru copiii între 5 și 14 ani care nu au primit ambele doze de vaccin ROR.
Specialiștii le recomandă părinților să contacteze medicii de familie, în cazul copiilor care sunt eligibili pentru a fi vaccinați, urmând ca medicii să îi anunțe dacă pot fi imunizați sau nu.
Cum se transmite rujeola
Rujeola sau pojarul, așa cum mai este cunoscut o popor, este o boală virală, extrem de contagioasă, despre care studiile au arătat că o are oricine în copilărie. Chiar dacă a crescut numărul imunizărilor la nivel european, rujeola este în continuare o problemă.
Boala se transmite prin aer, mai exact prin tuse, strănut ori prin atingerea unor suprafețe pe care se află virusul. Primele simptome sunt apariția unor pete roșii pe piele, care se extind pe tot corpul în primele două-trei zile de la contaminare. Și febra este unul dintre simptome, care poate crește rapid.